Da li će škola u Adi do kraja sedmice dobiti „normalan“ put?

Katarina Šaponja
Da li će škola u Adi do kraja sedmice dobiti „normalan“ put?

BANjALUKA - Alternativni put koji koriste đaci do OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” u Adi, ovih dana je zbog kiše i blata skoro neprohodan, a roditelji učenika se nadaju da će nadležni ispuniti obećanje i do kraja sedmice riješiti problem.

Ovaj put školarcima je sigurniji jer zaobilaze prolazak ispod nadvožnjaka i preko pruge pa su roditelji i prije početka školske godine ukazivali na problem i tražili da put bar bude nasut.

Predstavnik roditelja mališana koji pohađaju školu u Adi Marko Aćić, istakao je za “Glas Srpske” da su ga nadležni iz Gradske uprave obavijestili da su našli izvođača radova i potrebnu mehanizaciju te da će put biti privremeno saniran do kraja sedmice.

- Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve obaviješteni smo da će pijesak za nasipanje puta biti obezbijeđen do petka - pojasnio je Aćić.

Dodao je da će sačekati da vide da li će nadležni ispoštovati rok jer se radi o interesu mališana.

- Stav roditelja je da škola nije završena, da je ovo samo privremeno rješenje. Nećemo odustati od zahtjeva za asfaltiranjem tog puta kako bi djeca imala trotoar kojim će hodati, a ne nasuti šljunak u 21. vijeku. To je gradska, a ne seoska škola - rekao je Aćić.

Direktorica ove škole Tatjana Vilendečić kazala je za “Glas” da su nadležni postavili barijere da bi spriječili prolazak vozila tom dionicom nakon što su u petak održali sjednicu Odbora za praćenje realizacije usvojenih programa, planova i projekata u oblasti saobraćajne i komunalne infrastrukture, koju je ona inicirala zajedno sa roditeljima.

- Ne očekujemo da za ovako kratko vrijeme asfaltiraju taj dio puta, ali ako smo se u petak dogovorili da je rok 48 sati da naspu šljunak, onda je to već trebalo da bude završeno - rekla je Vilendečićeva.

Prema njenim riječima, imaju razumijevanja da je bio vikend, ali i da je to vanredna situacija i da je u pitanju bezbjednost djece na putu do škole.

- U suprotnom djeca idu okolo, pored “Incelovog” bazena pa na rampu što nije baš bezbjedno, a ako idu kraćim putem, kojim sada prolaze, onda moraju da se preobuju - kazala je Vilendečićeva.

Ponovila je da su sanaciju puta tražili i prije početka nove školske godine, na šta nadležni nisu odreagovali.

- Roditelji djece koja pohađaju školu, mjesna zajednica i ja smo spremni, ukoliko Gradska uprava ništa ne uradi o tom pitanju do petka, da put saniramo sami - istakla je ona. Do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” iz Gradske uprave nismo dobili odgovore na pitanja o ovoj temi.

DODATNI RADOVI

Marko Aćić je rekao da OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” u Adi nema ni fiskulturnu salu, kao ni kabinet za informatiku.

- Tražimo da u narednom periodu budu obezbijeđena sredstva da se škola završi. Ukoliko grad nema sredstava ili ne može to da ispuni, neka se dogovori sa nadležnim institucijama ili traži dodatna donatorska sredstva, neka se udruže grad, republika i donatori, jer je roditeljima samo važno da djeca imaju funkcionalnu školu - rekao je Aćić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana