Da li će se čelnici stranaka odazvati pozivu Draška Stanivukovića

Marijana Miljić Bjelovuk
Foto: G.S.

BANjALUKA - Čelnici stranaka koje su ušle u Skupštinu grada Banjaluka po svemu sudeći neće na sastanak kod gradonačelnika Draška Stanivukovića sve dok, kako navode, o formiranju vlasti u najvećem gradu Srpske ne bude postignut dogovor na nivou republičke koalicije.

Stanivuković je na konferenciji za medije naveo da je prije dva dana pozvao na razgovore sve političke organizacije koje su ušle u parlament.

- Želim da razgovaramo i da pokušamo da nađemo najmanji zajednički sadržilac oko kojeg se možemo okupiti i na korist naših sugrađana realizovati kvalitetne mjere koje su bile dio naših programa - kazao je u srijedu Stanivuković.

U strankama koje su ušle u Skupštinu grada Banjaluka, a koje čine i koaliciju na republičkom nivou, navode da neće na sastanak, bar ne odmah.

- Od gradonačelnika nismo još uvijek zvanično dobili poziv. Kada dobijemo taj poziv donijećemo i odluku šta i kako u konsultaciji sa našim koalicionim partnerima - kazao je “Glasu” predsjednik Gradskog odbora DEMOS-a Boran Bosančić.

Kada je riječ o programima navodi da su zainteresovani za svaki projekat koji će doprinijeti razvoju grada, ali i da druga strana u obzir mora da uzme ona rješenja koja je DEMOS prezentovao u izbornoj kampanji.

- To bi trebalo da bude sve uvršteno u razvoj Banjaluke u iduće četiri godine. Naravno, nećemo sami takve odluke donositi. Moramo se konsultovati u okviru postojeće koalicije na republičkom nivou - zaključio je Bosančić.

Lider US Nenad Stevandić rekao je da je adresa za odgovor na pitanje da li će na sastanak kod Stanivukovića predsjednik Gradskog odbora US-a Neven Stanić, dok je on naveo da nije davao izjave za medije od završetka izbora pa neće ni sada da se oglašava o ovom pitanju.

Predsjednik Gradskog odbora SP-a Velibor Stanić naveo je da će o Stanivukovićevom pozivu biti odlučivano na stranačkim organima u Banjaluci.

- Izvršni i Gradski odbor SP-a odlučiće o tome da li ćemo ići kod gradonačelnika na razgovor ili ne - kazao je samo kratko “Glasu” Stanić.

Iz SPS-a koji su od starta podržali Stanivukovićevog protivkandidata za gradonačelnika Banjaluke Nikolu Šobotu, navode da je rano za razgovore.

- Dobili smo poziv od Stanivukovića. SPS smatra da je taj razgovor na koji nas poziva bespredmetan sve dok ne budu objavljeni konačni i zvanični rezultati izbora. Nakon toga, spremni smo za razgovore sa svim političkim akterima koji imaju izborni legitimitet, ali u ovom trenutku smatramo da je to preuranjeno - kazao je “Glasu” predsjednik Gradskog odbora SPS-a Saša Gligorić.

Bura u vezi sa formiranjem vlasti u Banjaluci digla se posebno nakon što je lider SNSD-a Milorad Dodik najavio prošle sedmice da će njegova stranka koja je osvojila najviše mandata ići u opoziciju u najvećem gradu Srpske. Takođe, tada je poručio da bi kandidat ove stranke Nikola Šobot odnio pobjedu za gradonačelnika da su svi iz koalicije na republičkom nivou glasali za njega.

Budući sastav Skupštine grada Banjaluka

SNSD   11

PDP     7

US       2

SP      2

Demos 2

SPS   2

Narodni front         2

Nezavisni pokret “Svojim putem”     1

Lista za pravdu i red       1

Nacionalne manjine        1

“Ko ugrožava naš grad”

Saša Gligorić rekao je da SPS posebno zabrinjava nejasna i uznemirujuća izjava gradonačelnika Draška Stanivukovića da je spreman da razgovara i sa predstavnicima Republike Srpske ukoliko Banjaluka bude ugrožena.

- SPS postavlja pitanje kako i od koga Banjaluka može biti ugrožena i ko su ti koji ugrožavaju naš grad i na koji način - upitao je Gligorić Stanivukovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana