Čuveni dajaci krstare Vrbasom

Jelena Tanacković
Ono što je gondola za Veneciju, za Banjaluku je dajak
Foto: Jelena Tanacković | Ono što je gondola za Veneciju, za Banjaluku je dajak

BANjALUKA - Ono što je gondola za Veneciju, za Banjaluku je dajak, a ljetne dane Banjalučani rado provode u vožnji ovim jedinstvenim čamcem vodama Vrbasa.

Stanovnici najvećeg grada Srpske i ljubitelji dajaka okupirali su zelene površine banjalučke ljepote, a banjalučanina Dragana B. koga smo zatekli kako vozi dajak, kaže da više i ne broji koliko je vožnji prošao tokom Vrbasa.

- Odrastao sam na Vrbasu, a svaka nova vožnja nosi novu priču i iskustvo - kaže Dragan za " Glas Srpske" .

Prema njegovim riječima, ljubav prema dajaku potekla je iz ulice " Braće i sestara Kapor" po kome čamac ujedno i nosi ime.

- Kada smo došli na ideju da uzmemo čamac  jednoglasno smo se složili da će ime biti po nazivu ulice u kojoj živimo. Vožnja dajakom je prešla je iz hobija u ljubav koja ne broji godine, a jača prijateljstvo - priča Dragan.

Kroz smijeh priča da snažni momci, odguravajući se o kamenito dno rijeke, ne samo da se voze uz i niz brzake, već se i osvježavaju uz hladnu vodu.

 

- Lijepo je voziti dajak. Vrbas je spas od sparine i po najvećim vrućinama jer, kao planinska rijeka koja ima brz protok vode, ne zagrijava se - rekao je Dragan, dodajući, da u Banjaluci trenutno ima mnogo dajak čamaca.

Ovu vrstu čamca nije teško voziti po mirnom dijelu Vrbasa. 

 

- Ipak, najveći cilj u vožnji dajaka je savladavanje brzaka vozeći čamac uzvodno i tada je potrebna veća snaga i tehnika, kao i izuzetna ravnoteža - rekao je Dragan.

Osim Banjalučana, ljeto na ovim destinacijama vole da provode i turisti, koji su ovih dana okupirali Krajišku ljepoticu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana