Čuvaćemo rijeke i riblji fond za buduća pokoljenja

Vesna Popović
Čuvaćemo rijeke i riblji fond za buduća pokoljenja

Banjaluka - Čuvanje ribljeg fonda i rijeka u Banjaluci bila je naša misija proteklih 90 godina, a to ćemo nastaviti i narednih sto godina, poručeno je na svečanoj skupštini Sportsko ribolovnog društva (SRD) Banjaluka, koje je u subotu proslavilo devet decenija postojanja.

Predsjednik društva Dušan Jovandić rekao je da je SRD Banjaluka, koje broji 1.200 članova, najveće, najstarije i najorganizovanije udruženje ove vrste u BiH.

- Prošli smo dva rata i opstali, te uspjeli ostvariti velike uspjehe na takmičenjima. Pored svega što smo postigli, ispred nas su veliki zadaci - kazao je Jovandić. Istakao je da kroz srce Banjaluke protiče Vrbas, koji zajedno sa Vrbanjom, Krupom, Suturlijom, Švrakavom, Gomionicom i Suboticom čini ribolovno područje.

- U to je uključen i dio jezera Bočac, te jezero u Zalužanima. Naš zadatak je da očuvamo ova područja i ekološki osvijestimo ljude kako bismo budućim pokoljenjima ostavili čiste vode bogate različitim vrstama ribe - kazao je Jovandić.

Koordinator čuvarske službe u SRD-u Banjaluka Marinko Popović kazao je da vode računa o 110 kilometara obale.

- Najveći problem je krivolov, a tri zaposlena ribočuvara nisu dovoljna za tako veliko područje, pa smo ove godine angažovali i devet volontera - kazao je Popović.

Istakao je da svake godine u ribogojilištu Klašnik proizvedu do 500.000 komada potočne pastrmke, od kojih oko 300.000 komada puste u Vrbas, a ostatak podijele okolnim udruženjima.

- Riblji fond Vrbasa je veoma dobar. Najviše ima pastrmke, lipljena, mladice, škobalja i mrene - kazao je Popović.

Sportski ribolovac Slobodan Milojević i član ovog društva već 35 godina kaže da je zaljubljenik u prirodu.

- Nisam klasični ribolovac. Više volim ribolov kao sport, a to znači da nakon što ulovim ribu i izmjerim je, vratim je nazad u rijeku - rekao je Milojević.

Predsjednik Sportsko-ribolovnog saveza RS Zdravko Ostojić kazao je da se malo koje udruženje može pohvaliti činjenicom da radi 90 godina.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Ljubinka Dragojević rekla je da članovi SRD-a Banjaluka postižu izvanredne rezultate na takmičenjima, te da su oni čuvari našeg najvećeg blaga, odnosno voda.

Priznanje za "Glas Srpske"

Na svečanoj skupštini SRD Banjaluka uručene su nagrade i priznanja pojedincima, udruženjima, preduzećima, te gradskim i republičkim ustanovama i institucijama. Među dobitnicima je i "Glas Srpske" za doprinos kroz izvještavanje o aktivnostima ovog društva.

POSTIGNUĆA

- osnovano 1926. godine

- 1934. pušteno 60.000 mlađi pastrmke u rijeke

- 1936. godine odluka o izgradnji mrestilišta Klašnik

- 1955. godine izgradili Dom lovaca i ribolovaca

- 1956. godine u Vrbas i njegove pritoke pušteno 200.000 komada mlađi

- 1993. na inicijativu SRD-a Banjaluka osnovan Sportsko-ribolovni savez RS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana