Crni scenario u azilu na Manjači biće spriječen!

Katarina Šaponja
Crni scenario u azilu na Manjači biće spriječen!

BANjALUKA - Crni scenario prema kojem bi sa dolaskom zimskih dana psi u azilu na Manjači mogli umrijeti od hladnoće i gladi, na sreću će, kako uvjeravaju nadležni, biti spriječen.

Nakon pisanja “Glasa Srpske” o lošim uslovima u azilu iz Odjeljenja za komunalne poslove najavljuju da će uskoro uslijediti potrebne izmjene.

- U toku je i nova javna nabavka za rad azila. Otvorena su vrata volonterima i udruženjima koji žele da učestvuju u radu azila, a u narednom periodu uslijediće i radovi potrebni za poboljšanje uslova, kako je i planirano ranije - saopštili su iz odjeljenja.

Dok volonteri upozoravaju da broj pasa premašuje kapacitete azila te da stanje na terenu pokazuje da je neizvjesno li će ove životinje dočekati proljeće, iz odjeljenja navode da sve funkcioniše po planu.

- U gradskom azilu na Manjači sve funkcioniše u svom kapacitetu i obimu. Ugovor po kojem je do sada rađeno od 15. avgusta 2022. za dvije godine iznosi 379.413,45 KM, a obuhvaćene su sve aktivnosti potrebne za normalan rad azila kao što su rad higijeničara na terenu, hvatanje i transport pasa, rad higijeničara u prihvatilištu, rad diplomiranog veterinara u prihvatilištu, hrana, sredstva protiv unutrašnjih i spoljnih parazita, vakcine, sterilizacija, mikročipovanje, dijagnostikovanje povreda kostiju i unutrašnjih organa i slično - saopštili su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Kako navode, hrane za sve jedinke u azilu ima dovoljno, te se ona redovno isporučuje svim psima koji se trenutno nalaze tamo.

- Neodgovorno vlasništvo je glavni razlog povećanja broja pasa lutalica. Vlasnici se olako prihvataju nabavke ljubimaca, ali iz raznih razloga oni im postaju i opterećenje, tako da ih napuštaju, što u velikoj mjeri doprinosi pojavi većeg broja lutalica - naveli su iz odjeljenja.

S druge strane, volonteri koji pomažu napuštenim životinjama u azilu na Manjači tvrde da je stanje alarmantno.

- Ovdje psi umiru kao kosturi od gladi, bez veterinara i liječenja - rekla je Mila Šarić koja pomaže napuštenim životinjama u azilu.

Napominje da volonteri već tri subote organizuju okupljanja pokušavajući da skrenu pažnju na probleme.

-  Nadležni su nijemi na naše apele. Oni se ponašaju kao da mi ne postojimo. Okupljamo se kod “megafona” kako bismo pokušali da ih dozovemo i skrenemo pažnju na tešku situaciju u azilu - tvrdi Šarićeva.

Ona je podsjetila da su volonteri pokrenuli akciju “Doniraj kućicu” i do sada su dobili 15 kućica, a potrebno je minimalno 30.

- Svi zainteresovani, ukoliko ne mogu sami donijeti, mogu nam se javiti na “Fejsbuk” stranicu, jer smo obezbijedili prevoznika koji će ići na adrese i dovesti kućice na Manjaču - pojasnila je Šarićeva.

Kako dodaje, u subotu, 19. oktobra, u 17 časova će se opet okupiti kod “megafona” te mole sve dobre ljude da donesu hranu za pse.

Radovi 

Iz Odjeljenja za komunalne poslove napominju da je u proteklom periodu u azilu mnogo urađeno, poput unutrašnjeg i spoljnog uređenja azila.

- Postavljena je stolarija, novi unutrašnji boksovi, električne instalacije, postavljene su palete, IC lampe, pojilice i hranilice, kao i nova vrata koja ostavljaju mogućnost provjetravanja ljeti - naveli su i dodali da je izgrađeno igralište za pse, uređena hortikultura i pokrenuta nabavka kućica sa ogradom za ženke sa štencima.

S druge strane, volonteri ističu da od svog novca moraju graditi infrastrukturu.

- Trenutno gradimo ispust za pse kako bi iz objekta mogli izaći napolje - istakla je Mila Šarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana