Čopor pasa napao djecu kod bazena

Danijela Stokanić
Čopor pasa napao djecu kod bazena

Banjaluka - Čopor od skoro 30 pasa nasrnuo je u ponedjeljak uveče na djecu pored Gradskog olimpijskog bazena, dok su se vraćala sa plivanja, ali su uz pomoć roditelja prošli bez povreda.

 

Očevici ističu da je sve ličilo na horor film. Prema njihovim riječima, uplašeni roditelji su pokušavali da na razne načine otjeraju razjarene pse iz dječije blizine. Jedni su ih odbijali torbama, drugi nogama, dok su treći to činili galamom, dozivajući pomoć.

Roditelj jednog mališana, koji nije želio da se predstavi, to veče doveo je sina na trening. Kaže da je i ranije oko bazena bilo lutalica, ali da nikad nisu bile agresivne.

- Bilo je strašno! Naskakivali su na djecu. Jedva smo ih otjerali. Ne želim ni da pomišljam kako bi moje dijete prošlo da, igrom slučaja, nisam došao po njega - rekao je vidno iznervirani otac.

Banjalučanka Bojana Jelić, koju smo juče zatekli na radnom mjestu, nedaleko od mjesta gdje se desio ovaj incident, kaže da je čopor, koji je skoro svakog dana bogatiji najmanje za jednog psa, posljednjih dana "podivljao".

- Proteklih nekoliko dana više puta sam vidjela kako psi napadaju nekoga, a najviše djecu. Vjerovatno zato što su djeca ili na biciklu ili trčkaraju. Iskreno, ni meni nije svejedno kad idem na posao, a posebno kad se vraćam, jer je ova ulica slabo osvijetljena, pa ne vidim odakle vrebaju - požalila se Jelićeva, pitajući se da li ovi psi treba nekog da izujedaju da bi ih nadležni uklonili.

Da se ne vrijedi žaliti nadležnima kad su u pitanju psi lutalice u ovom dijelu grada potvrdio je i predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ada Vito Pejaković.

- Oko bazena postoji zapuštena površina koja je izgleda "ničija" zemlja i tu se već duže vrijeme legu ti psi. Nekoliko puta smo se žalili Gradskoj upravi na ovaj problem, ali uzalud - rekao je Pejaković.

Dodao je da je ovaj čopor prije dva do tri mjeseca napao i ugrizao ženu.

- Oni su stalno u pokretu od Vrbasa do bazena - kazao je Pejaković.

U Gradskoj upravi ističu da su angažovali Higijeničarsku službu da pse sa gradskih ulica prebace u azil. Međutim, u Higijeničarskoj službi grada ističu da je problem to što u azilu više nema mjesta za pse, ali da, uprkos tome, oni i dalje rade na uklanjaju lutalica sa gradskih ulica.

Edukacija

Edukacija učenika svih banjalučkih osnovnih škola o bezbjednosti i kontaktu sa psima, te odgovornom vlasništvu počinje od idućeg mjeseca.

- Ova akcija trajaće tokom cijele školske godine - rekao je veterinar u Higijeničarskoj službi grada Slaven Grbić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana