Članovi RKUD-a “Pelagić” pomažu sugrađaninu: Revija nošnji za Sergejevu pobjedu

Katarina Šaponja
Članovi RKUD-a “Pelagić” pomažu sugrađaninu: Revija nošnji za Sergejevu pobjedu

BANjALUKA - Druga revija narodnih nošnji “REST.art” u organizaciji Radničkog kulturno-umjetničkog društva “Pelagić” ove godine imaće poseban značaj, jer je humanitarnog karaktera.

Revija će biti održana 7. septembra u Domu omladine u Banjaluci sa početkom u 19 časova, a sav novac od prodatih ulaznica biće usmjeren za liječenje njihovog sugrađanina Sergeja Stupara.

Umjetnički rukovodilac ovog društva Bojan Kukić kaže kako ih je na ovaj gest navela činjenica da Sergej vodi dugu borbu.

- Ovo je prvi put da naplaćujemo ulaznice i koštaće šest maraka te ako se pokaže učinkovitim, uradićemo to opet ukoliko bude nekome potrebno - rekao je Kukić.

Dodao je da će na reviji biti prikazane skupljene tradicionalne nošnje koje su se pojavile tokom Drugog svjetskog rata ili poslije.

- U pitanju su originalni dijelovi tradicionalne nošnje koje su kolekcionari sakupljali po terenu i kompletirali, a posjetioci će imati priliku da po drugi put vide kako izgleda takva jedna nošnja -istakao je Kukić.

Prema njegovim riječima, pored individualnih sakupljača, pojaviće se i drugi KUD-ovi koji u svojoj kolekciji imaju originalne nošnje koje će predstaviti.

- Biće prikazane nošnje iz Mačve, okoline Sarajeva, Janja, Kupresa, Vlašića, Hercegovine, Žagubice i druge - pojasnio je Kukić.

Dodao je kako je u okviru revije planiran i bazar koji će okupiti izlagače rukotvorina i tradicionalne hrane, kao i nastup njihove muške pjevačke grupe te folklorna koreografija i gosti iznenađenja.

Podsjećamo, Sergej Stupar imao je saobraćajnu nesreću prije godinu dana i ostao je nepokretan, a sada se liječi u bolnici u Moskvi.

Njegova majka Svjetlana Bednaš ranije je pojasnila da je to liječenje matičnim ćelijama, gdje se vade njegove matične ćelije kako bi se testirale i potom se one, ukoliko su zdrave, ubrizgavaju u oštećenje na mozgu koje je nastalo prilikom saobraćajne nesreće te da tretman traje godinu dana.

Napredak

Svakodnevno se na društvenim mrežama o Sergejevom napretku oglašava njegova majka Svjetlana, pokušavajući na taj način da drži u toku sve ljude koji su pomogli da on dođe do Moskve i započne liječenje.

- Sergej bi trebalo da primi svoju treću dozu matičnih ćelija od ukupno 20 koliko ih ima i izgleda super - navela je u utorak Svjetlana.

Prema njenim riječima, Sergej svaki dan sa aktivnostima u bolnici počinje oko 9.30 i završava između 15 i 16 časova, a za to vrijeme ona bude uz njega i pomaže ukoliko je to potrebno.

- Poslijepodne je vrijeme za odmor, kada Sergeju puštam Borčeve utakmice ili neke od njegovih omiljenih serija - istakla je Svjetlana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana