Članovi “Mozaika prijateljstva” u akciji uređenja: Javna kuhinja dobija novo ruho

Jasmina Salopek
Članovi “Mozaika prijateljstva” u akciji uređenja: Javna kuhinja dobija novo ruho

BANjALUKA - Vrijedne ruke humanitaraca iz udruženja građana “Mozaik prijateljstva” ukrstile su četke i valjke, te uredile unutrašnjost prostora javne kuhinje u sastavu ovog udruženja, kako bi ponovo zasijala u punom sjaju.

Zgrada u kojoj se nalazi “Mozaik prijateljstva” većim je dijelom oronula, pa su u ovoj godini sebi stavili kao zadatak da pokušaju srediti, kako vanjski, tako i unutrašnji dio.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” predsjednik “Mozaika prijateljstva” Miroslav Subašić te dodao da tamo gdje se dijeli hrana treba da bude uredno i lijepo.

- Unutra smo postavili pločice radi lakšeg čišćenja - rekao je Subašić.

Moto ekipe je, kako kaže, da naprave bolje uslove za korisnike javne kuhinje, ali i za one koji u njoj rade.

- Izvođači smo mi iz “Mozaika prijateljstva”. Stavljamo fasadu, krečimo, uređujemo... Sami to radimo, a zahvalni smo svima koji su pomogli da kupimo ljepilo i pločice - ističe Subašić i dodaje da je ovo značajna stvar za korisnike i sve članove “Mozaika prijateljstva”.

- Sada kada dođete sve izgleda mnogo bolje i urednije - kaže Subašić.

Uputio je apel svim sugrađanima da im pomognu u nabavci osnovnih životnih namirnica neophodnih za rad javne kuhinje “Obrok ljubavi”, koja radi u okviru ovog humanitarnog udruženja. Kako je naglasio Subašić, osim krompira, najpotrebniji su meso, pasulj, kupus, mrkva i crveni luk.

- Broj korisnika se stalno povećava. U posljednje vrijeme se javilo najmanje 100 novih korisnika kojima je potrebna pomoć. Sve je poskupjelo i kuhinja ne može opstati bez donacija. Gradska uprava za kuhinju godišnje izdvaja 12.500 KM, što nije dovoljno za sve naše potrebe - kaže Subašić.

Nedavno su, kako je rekao, dobili donaciju od udruženja “Pomozi.ba” iz Sarajeva.

- Da nije bilo njih, javna kuhinja ne bi imala šta da posluži tog dana. Donirali su nam luk, kupus, mrkvu, papriku, pasulj, krompir i to je ono što se stalno koristi u pripremi obroka, ali dobili smo i druge namirnice. Ovim gestom su nam pomogli da preguramo koji dan - pojašnjava Subašić.

Naglasio je da im je svaki dan potrebno 300 hljebova, te da na dnevnom nivou pripremaju između 600 i 800 obroka.

- Sve je više siromašnih i onih koji traže pomoć. Na sve načine se borimo da pomognemo sugrađanima koji su u slaboj materijalnom situaciji - rekao je Subašić.

Socijalno preduzeće

Udruženje građana “Mozaik prijateljstva” prije nekoliko godina počelo je gradnju socijalnog preduzeća u naselju Ramići, a cilj projekta je da se tu zaposle ljudi kojima je pomoć potrebna. S obzirom na to da to iziskuje velika ulaganja, objekat će služiti kao magacin za skladištenje tekstila koji doniraju građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana