Članovi “Gambita” osvojili pet medalja na prvenstvu BiH: Šahovska tabla magnet za male genijalce

Miloš Vasiljević
Članovi “Gambita” osvojili pet medalja na prvenstvu BiH: Šahovska tabla magnet za male genijalce

BANjALUKA - Šahovski klub “Gambit” niže rezultate vrijedne pažnje, a sa nedavnog kadetskog i omladinskog prvenstva BiH u Dvorovima kod Bijeljine donijeli su pet medalja. Uz to, ohrabruje podatak da je sve više mladih koji aktivno igraju ovu drevnu igru.

Šah poboljšava inteligenciju, empatiju, memoriju, vještine planiranja i rješavanja problema, a svoje kreativne sposobnosti članovi ovog kluba potvrđuju na brojnim takmičenjima. Pet medalja na prvenstvu BiH dokaz je da mladi vole šah te da ovoj drevnoj igri pristupaju ozbiljno. Predsjednik “Gambita” Nemanja Šipka rekao je za “Glas Srpske” da je dobitna kombinacija talenat, posvećenost i rad u školi šaha za djecu. Zbog odličnih rezultata, Banjaluka će imati tri predstavnika na ovogodišnjem prvenstvu Evrope za mlade šahiste, koje će u septembru biti održano u Rumuniji.

- ŠK “Gambit” je na najmasovnijem takmičenju u kadetskom i omladinskom uzrastu od osnivanja šahovskog saveza Srpske bio i najbrojniji klub. Osvojili smo osam medalja što je istorijski uspjeh, a još dva takmičara sa četvrte pozicije plasirala su se u završnici na nivou BiH - kaže Šipka.

On naglašava da ih sve veoma ohrabruju rezultati.

- “Gambit” je bio najuspješniji u jakoj konkurenciji do 38 klubova i 127 učesnika, a maksimalno može biti 140 učesnika u deset kategorija. I to takmičenje bilo je jedno od najmasovnijih u protekle 23 godine od kada se održava prvenstvo. Od pet osvajača medalja, tri su se plasirala na Evropsko takmičenje u Rumuniji, ako uspijemo da obezbijedimo sredstva nastupiće na prvenstvu - rekao je Šipka, dodajući da očekuje podršku nadležnih te da će takmičari znanje na tablama ukrstiti sa kolegama iz cijele Evrope.

Šah je koristan za sve, a posebno za djecu. Uključuje intelektualni izazov, poboljšava pamćenje uz usmjeren tok misli.

- Danas se susrećemo sa velikim izazovom kod djece, usljed upotrebe mobilnog telefona dolazi do velikog poremećaja u fokusu, pažnji i koncentraciji. Šah je sjajan alat, jer je prosto nemoguće izučavati i baviti se šahom i igrati partiju da ne trenirate koncentraciju, fokus i pažnju. Zbog toga je više nego ikad važno istaći značaj šaha - rekao je Šipka.

Prezadovoljan je i brojnošću jer, kako kaže, trenutno imaju više od 70 aktivnih članova, a broj se stalno povećava.

- Čim postižemo najbolje rezultate moramo biti zadovoljni. Veoma mnogo mladih zainteresovan je za sistematsko izučavanje šaha, za takmičenja i za napredovanje - rekao je Šipka.

Amaterski šah

Nemanja Šipka naglašava da je šah sve popularniji širom svijeta, a igraju ga sve generacije.

- Postoji veoma mnogo šahista amatera, kako mladih tako i odraslih, gdje na dvije šahovske platforme za igranje na internetu,  u svakom momentu imate više od 10 miliona ljudi koji igraju šah - rekao je Šipka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana