Članovi Daun sindrom centra briljirali na takmičenju u Rusiji: Zlatni kuvari pobijedili predrasude

Aleksandra Todorović
Članovi Daun sindrom centra briljirali na takmičenju u Rusiji: Zlatni kuvari pobijedili predrasude

BANjALUKA - Zahvaljujući umijeću mladih kuvara s Daunovim sindromom, koji su osvojili prvo mjesto na Međunarodnom gastronomskom festivalu u Moskvi, zlatne medalje i laskave diplome stigle su u Banjaluku.

Prema riječima direktora Daun sindrom centra Zorana Jelića, takmičenje je održano onlajn, a ovo je prvi put da su dio njega bile osobe sa smetnjama u razvoju. Zavidan rezultat i nagrade dokaz je da su spretne ruke mladih kuvara svojim specijalitetima oduševili stručni žiri i srušili predrasude i stereotipe koji vladaju o osobama sa Daunovim sindromom.

- Ostvareni uspjeh ne znači samo onima koji su osvojili zlato, nego svim osobama sa Daunovim sindromom i njihovim roditeljima, jer smo srušili veliku stigmu, diskriminaciju i ponovo poslali poruku da Daun sindrom nije bolest, nego je to stanje - kazao je  Jelić.

Ovo takmičenje su 14. godinu zaredom organizovali Rusi, a ima za cilj čuvanje tradicionalnih pravoslavnih običaja.

Jelić je istakao da je juče je održana i prva edukacijska radionica koju je vodio šef kuvara Centra za očuvanje tradicije i saradnje iz Moskve Sergej Rahmanin, na kojoj je predstavio tradicionalno jelo od kavijara i gljiva.

- Na idućoj radionici naši kuvari će prezentovati heljdopitu, kako bi kuvari iz Rusije naučili pripremati naše specijalitete - kazao je Jelić.

Naglasio je da su organizatori iz Moskve u početku željeli da im dodijele utješnu nagradu jer su bili jedini predstavnici sa smetnjama u razvoju, ali kada su vidjeli da se ravnopravno mogu takmičiti sa ostalim studentima shvatili su da su svojim trudom i radom ipak zaslužili zlato.

- Osvojili smo prvo mjesto u kategoriji božićna peciva i peto mjesto u serviranju božićne trpeze u tradicionalnom maniru - naglasio je Jelić.

Kroz osmijeh je kazao da su gotovo morali izbijati štokove na vratima jer je ponos i samopouzdanje ovih mladih ljudi poraslo do neba, a to je upravo ono što su željeli.

- Toliko su bili oduševljeni da su predložili da se idući festival održi u Republici Srpskoj, te da ovaj put mi budemo domaćini - zaključio je Jelić.

Podršku mladim kuvarima pružio i generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS, Vlado Đajić koji je svakome od njih uručio diplomu.

- Svaki put kada se družim sa njima ljude posmatram drugačije, gledam na ono što oni mogu, a ne na ono što ne mogu i da je za sreću i radost potrebno malo - rekao je Đajić.

Planovi

Uoči obilježavanja Dana osoba sa Daunovim sindrom iz banjalučkog centra kažu da imaju pregršt planova, a jedan od njih je posjeta studenata medicinskog fakulteta i prezentacija programa socijalne rehabilitacije.

- Mladim studentima ćemo 15. marta obrazložiti program socijalne rehabilitacije čija je misija da roditeljima po rođenju djeteta sa Daunovim sindromom  objasnimo kako na pravi način postupati sa njim - kazao je Zoran Jelić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana