Članovi Daun sindrom centra Banjaluka glumačkim umijećem oduševili i Bjelogrlića

Aleksandra Todorović
Članovi Daun sindrom centra Banjaluka glumačkim umijećem oduševili i Bjelogrlića

Daun sindrom centar Banjaluka organizovao je virtuelnu dramterapiju sa poznatim srpskim glumcem Draganom Bjelogrlićem, jednim od najboljih dramskih umjetnika na ovim prostorima, saopštili su iz Centra.

- Velika je privilegija i čast biti u društvu ovog gorostasa glume, režije i produkcije, a pogotovo učiti od njega. Nemjerljiv je značaj ovog događaja za osobe sa Daunovim sindromom, koje nisu krili zadovoljstvo i sreću jer su razgovarali sa umjetnikom, koji po ko zna koji put učestvuje u radionicama koje organizuje naš centar tokom pandemije - ističe direktor Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Jelić.

Prema njegovim riječima, poznati glumac je u razgovoru pokazao da osobe sa Daunovim sindromom tretira kao ravnopravne, odrasle ljude, da ih uvažava i poštuje kao svoje mlade kolege.

- Čestitao im je na osvojenim međunarodnim priznanjima na festivalima zemalja regiona - rekao je Jelić.

Prema njegovim riječima Bjelogrlić je bio pozitivno iznenađen dok je gledao predstavu “Mali princ”, koju su pripremili članovi centra.

- Pohvalio je realizaciju dramterapije školu glume za osobe sa Daunovim sindromom i izrazio želju da se aktivnije uključi u rad sa ovim osobama - istakao je Jelić.

Dodao je da cjelokupna situacija sa virusom korona za njih nije predstavljala nepriliku, već priliku za napredak i rad, te da su od marta prošle godine krenuli sa onlajn radom, odnosno sa virtuelnom dramterapijom i muzikoterapijom u koju su se uključivale brojne poznate ličnosti, od muzičara, političara, glumaca i sportista.

- U planu imamo radionicu glume u saradnji sa poznatim glumcima Brankom Katić i Nikolom Pejakovićem - naglasio je Jelić.

Rekao je da se nada da će, kad dođe do popuštanja mjera, članovi centra imati priliku da i uživo pokažu talenat.

- Buduće glumce učimo da prvo iskažu talenat pa tek onda zakorače u našu školu glume - naglasio je Jelić.

Dodao je da ih očekuje važan korak, promocija filma “Neki novi Brodvej”, u režiji Denisa Bojića, za koju se čekaju povoljniji epidemiološki uslovi.

- Film će iz korijena promijeniti shvatanje o osobama sa Daunovim sindromom, film se kroz radnju iz dokumentarnog pretvara u igrani, i zahtijeva veliko platno jer će donijeti i veliku poruku - zaključio je Jelić.

Kviz

U kvalifikacijama za “Kviz znanja” učestvuju 24 osobe sa Daunovim sindromom iz Srpske, Srbije i zemalja EU. Iz četvrtog kruga kvalifikacija biće izabrano šest finalista treće sezone čiji pobjednik ulazi u superfinale. Finale “Kviza znanja”, koji se sastoji od pitanja iz opšteg znanja, održaće se krajem aprila, saopštili su iz Centra.

- Ovim kvizom stigma prema osobama sa Daunovim sindromom je bačena na koljena, i ne smijemo joj dozvoliti da ustane.  Projekat je zadao snažan udarac stigmi, a na nama je da ne dozvolimo da se oporavi - poručuju iz centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana