Članovi „Banjaluka Running Cluba”vježbaju za dva maratona

Katarina Šaponja
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Sve više je zaljubljenika u trčanje čemu svjedoči činjenica da u parkovima širom grada svakodnevno možemo vidjeti rekreativce, ali i one koji se profesionalno bave ovim sportom, kako treniraju i pripremaju se za velika takmičenja.

Među njima su i članovi „Banjaluka Running Cluba” koji se spremaju za još jednu trku, a to je Banjaluka maraton koji će biti održan krajem septembra, ali i za maraton u Istanbulu, koji je planiran u novembru.

Predsjednik udruženja „Banjaluka Running Cluba” Davor Vidović, koji je prvak BiH u ultramaratonu, istakao je kako je kroz ovu školu trčanja od osnivanja prošlo oko 300 članova.

- Treninge održavamo u parku „Mladen Stojanović” tri puta sedmično, a tokom zime imamo i dodatno dva treninga snage - rekao je Vidović i dodao kako je bitno da trkači rade vježbe snage da bi im tijelo tokom zime ojačalo za trkačku sezonu.

Kako kaže, jednom rekreativcu je potrebno oko četiri mjeseca pripreme da bi istrčao svoj prvi polumaraton sa lakoćom.

- Za maraton je potrebno i do pola godine pripreme, jer je poželjno da trkač u nogama ima pređenih nekoliko polumaratona. I ja planiram da trčim maraton u Banjaluci u sklopu treninga za odlazak na Istanbul maraton - pojasnio je Vidović.

Broj jedan od opreme, kako navodi, jesu dobre patike, a ostale stvari su manje bitne, ali nisu zanemarljive.

- Tokom ljeta je na trčanje potrebno nositi što lakšu, udobnu odjeću i sportske majice koje se brzo suše, dok se zimi preporučuju kapa, rukavice, šuškavac ili vjetrovka te nepromočive patike - kazao je on.

Prema njegovim riječima, ovaj trkački klub prvi put u aprilu uspješno je organizovao međunarodnu uličnu trku na deset kilometara na moto-stazi u Zalužanima pod nazivom „Xlive Bet Turbo Race 10K” kojoj su prisustvovali i najbolji trkači iz regiona.

- Ujedno je održano i prvenstvo Republike Srpske na deset kilometara na cesti i to na licenciranoj stazi u ime Svjetske atletske federacije - istakao je on i dodao da namjeravaju i iduće godine da nastave sa organizacijom trke, kako bi postala tradicionalan događaj.

ISTANBUL

„Banjaluka Running Club” organizuje odlazak na Istanbul maraton koji će, kako ističe Davor Vidović, biti održan 3. novembra ove godine. 

- To je vrhunska organizacija i nastupa više od 40.000 trkača koji trče na dva kontinenta, a to bi uskoro moglo da postane ultra trka poput onih u Londonu i Tokiju. Svi zainteresovani mogu da se jave putem društvenih mreža u narednih sedam dana, kako bi formirali konačan spisak onih koji bi išli sa našom školom trčanja u Istanbul - rekao je Vidović i dodao da će, osim maratonske trke, biti održana kraća trka na 15 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana