Čistoća pred kaznom?

Vesna Popović
Čistoća pred kaznom?

Banjaluka - Gradska "Čistoće" očigledno nije bila u stanju da od snijega očisti dijelove grada koji su im dodijeljeni. Kontrolišemo stanje na terenu i za one koji se nisu pridržavali ugovorenih obaveza uslijediće prekršajne prijave i novčane kazne.

Ovo je u utorak izjavio gradonačelnik Slobodan Gavranović. - Pojedine firme nisu imale adekvatnu mehanizaciju, a ne možete adekvatno raditi svoj posao bez krupne mehanizacije. Bilo je problema od centra grada do Lauša. Apsolutno sam nezadovoljan čišćenjem. Ni pojedinim ambulantama se ne može prići - precizirao je Gavranović.

Dodao je da su ekipe koje su bile zadužene za seoski dio Banjaluke od prvog dana dobro funkcionisale i da nije bilo zamjerki na njihov rad.

- Tražio sam od gradskih službi da provjere koje firme nisu uradile svoj posao. Komunalna policija kontroliše stanje na terenu i piše prijave protiv izvođača koji nisu ispunili obaveze - kazao je Gavranović.

Priznao je da je situacija sa trotoarima i dalje kritična.

- Sa čišćenjem trotoara ima niz problema, od parkiranih vozila koja smetaju, do uskih trotoara na kojima ne možemo mašinski čistiti već ručno. U gradu ima više od 530 ulica i nemoguće je obezbijediti u tako kratkom roku ljude koji će ih ručno očistiti - precizirao je Gavranović.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković potvrdio je da je zbog velikog snijega u utorak jedna grtalica sletjela s puta u Debeljacima na putnom pravcu prema Gavranićima.

- Ubrzo smo je izvukli, a to nije jedini put da se to desilo. Prethodnog dana takvi slučajevi su po jednom registrovani i u Piskavici, Gradini, Saračici i Banj brdu - rekao je Novaković i dodao da niko nije bio povrijeđen.

Pješaci na prometnim kolovozima i u utorak su bili česta slika. Trotoari su bili poprilično zatrpani snijegom. Na mukama su bili i vozači automobila, koji su, pored otežanih uslova u saobraćaju zbog snijega, morali da dijele ionako sužene kolovoze sa pješacima.

U većini gradskih i prigradskih naselja bile su očišćene glavne saobraćajnice. U sporedne ulice grtalice nisu zalazile.

- Napravljen je dovoljno širok prolaz da jedan automobil može proći, ali teško je da se nešto može proširiti jer je saobraćajnica sama po sebi uska - rekao je predsjednik Savjeta MZ Drakulić Ilija Đukić.

Lomovi

Iz Doma zdravlja Banjaluka poručili su da je prethodnih nekoliko dana u Službi hitne pomoći zbog snijega i leda registrovano devet lomova ruku i nogu.

- Ekipe Hitne pomoći u otežanim prilikama uspijevaju da zbrinu sve kojima je pomoć potrebna - rekli su u Domu zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana