Sistematski pregledi budućih prvačića od ponedjeljka, 18. maja

Srna
Sistematski pregledi budućih prvačića od ponedjeljka, 18. maja

BANjALUKA - Iz banjalučkog Doma zdravlja saopšteno je da će sistematski pregledi budućih prvačića početi u ponedjeljak, 18. maja, a obavljaće se u ambulanti u mjesnoj zajednici Nova Varoš, gdje se, inače, nalazi savjetovalište za djecu.

U saopštenju se navodi da medicinsko osoblje specijalističkih pedijatrijskih ambulanti vrši pozivanje i zakazivanje termina sistematskih pregleda za djecu.

„Pregledi će se obavljati u vremenskom periodu od 12.00 do 20.00 časova svakim radnim danom, na 20 minuta, kako bismo izbjegli boravak većeg broja lica u čekaonicama“, naglasili su iz ove zdravstvene ustanove.

Iz Doma zdravlja navode da će po obavljenom sistematskom pregledu, pedijatar izdati nalog za vakcinaciju koja je obavezna prije polaska u školu.

Djeca se vakcinišu odmah po obavljenom sistematskom pregledu u Centru za vakcinaciju koji se nalazi na istoj lokaciji.

Pedijatar će izdati uputnicu i za sistematski pregled djeteta kod dječijeg stomatologa, a ti pregledi će biti organizovani u stomatološkoj ambulanti u Osnovnoj školi „Georgi S. Rakovski“.

„Djeca, rođena 2013. godine, koja su registrovana u nekoj od privatnih pedijatrijskih ambulanti, svoje sistematske preglede, takođe, obavljaju u specijalističkim pedijatrijskim ambulantama Doma zdravlja“, navodi se u saopštenju.

Iz Doma zdravlja su apelovali na roditelje djece, koja su registrovana u privatnim pedijatrijskim ambulantama, da pozovu broj telefona 051/247-347 radi regulisanja sistematskog pregleda za upis prvačića.

Planirano je da sistematski pregledi za prvačiće budu završeni do polovine jula

„Trenutna epidemiološka situacija zahtijeva da se pridržavamo propisanih mjera Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Shodno tome, roditelji koji dolaze u pratnji djece dužni su da nose zaštitne maske i rukavice, te održavaju preporučenu fizičku distancu od drugih lica“, napomenuli su iz Doma zdravlja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana