Cijena karte 1,3 KM?

Danijela Stokanić
Cijena karte 1,3 KM?

Banjaluka - Cijena karte za gradski i prigradski prevoz zbog znatnog pojeftinjenja goriva trebalo bi da bude smanjena za oko 20 odsto, odnosno sa 1,6 na 1,3 KM.

Kako je rekao predsjednik Pokreta potrošača RS Dragutin Bošković, nakon jučerašnjeg sastanka Savjeta potrošača, kojem je prisustvovao i gradonačelnik Slobodan Gavranović sa saradnicima, prenijeli su im svoj stav i sada je na njima da odluče o visini cijene karte.

- Da li će i za koliko smanjiti cijene karata u gradskom i prigradskom prevozu sad je na njima - rekao je Bošković.

U Gradskoj upravi ističu da su prihvatili mišljenje o korekciji cijene karte.

- Komisija za korporativno upravljanje o opravdanosti korekcije cijene karte u javnom gradskom i prigradskom prevozu smatra da je ekonomski opravdana korekcija cijena od 17,5 odsto, odnosno smanjenje cijene karte kupljene u autobusu - rekli su u Gradskoj upravi. Dodali su da je gradonačelnik zadužio nadležna odjeljenja da održe sastanak sa prevoznicima s ciljem usaglašavanja stavova povodom predložene promjene cijena karata, a koji je planiran za danas.

S druge strane, prevoznici koji će danas razgovarati sa predstavnicima grada i dalje su tvrd orah i ne odustaju od svojih zahtjeva ukoliko gradski oci smanje cijenu karte. Direktor "Autoprevoza" Dejan Mijić istakao je da predložena cijena karte ne dolazi u obzir bez subvencija.

- Mi ne možemo prihvatiti takvo smanjenje. Pored toga, da je neko ozbiljno htio razmotriti ekonomsku cijenu, kao i da li uopšte ima prostora za to, do sada bi na sastanke bili pozvani i prevoznici - kategoričan je Mijić i dodaje da su otvoreni za pregovore i razgovore samo na osnovu analize.

- Na kraju krajeva, već pet godina našim putnicima je omogućeno da dnevne karte za prevoz kupe i po nižoj cijeni, odnosno set od pet karata iznosi šest maraka, a to dođe 1,2 po komadu - naglasio je Mijić.

Poručio je da, ako neko sumnja da prevoznici imaju više prihoda nego što je to sada, neka grad preuzme kormilo.

- U tom slučaju, predlažem da grad definiše ekonomsku cijenu karte po kilometru i da se nama toliko isplaćuje. Isto tako, neka formiraju posebno preduzeće koje će se baviti prodajom svih karata kao što je u Beogradu - naglasio je Mijić.

Vlasnik prevoza "Pavlović turs" Radovan Pavlović ističe da, ako će grad nadoknaditi razliku, cijena karte, što se njega tiče, može biti i jednu marku.

- Obavezno ću prisustvovati današnjem sastanku pa ću tek onda komentarisati - kratko je poručio Pavlović.

Šef Kluba odbornika DNS-a u Skupštini grada Boran Bosančić vjeruje da će doći do kompromisa između gradonačelnika i prevoznika o pitanju cijene karata.

- Ne vidim razlog zbog čega ne bi došlo do korekcije cijena u gradskom prevozu - rekao je Bosančić i dodao da bi Gradska uprava trebalo da bude aktivnija prema prevoznicima.

Putnik

Student Jelena Maksimović ističe da će se, po svemu sudeći, građani načekati na smanjenje cijene karte u gradskom prevozu.

- Očigledno je da gradske vlasti i prevoznici uskoro neće naći zajednički jezik. Da treba povećati cijenu karte, oni bi se bez problema davno dogovorili - rekla je Maksimovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana