Če­ti­ri za­se­oka Kme­ća­na bez vo­de

Ve­sna Po­po­vić
Če­ti­ri za­se­oka Kme­ća­na bez vo­de

Banjaluka - Ve­li­ke vru­ći­ne sa tem­pe­ra­tu­ra­ma od oko 40 ste­pe­ni Cel­zi­ju­sa os­ta­vi­le su bez vo­de po­je­di­ne za­se­oke u mje­snoj za­je­dni­ci Kme­ća­ni, a sla­vi­ne bi mo­gle da pre­su­še i na pla­tou Manjače odno­sno u Stri­či­ći­ma i Pa­vi­ći­ma.

Pred­sje­dnik Sa­vje­ta MZ Kme­ća­ni Ra­de Ko­zo­ma­ra re­kao je da već de­set da­na do­ma­ćin­stva u za­se­oci­ma Ma­ri­ja­no­vi­ći, Mi­lo­sa­vi­ći, Je­li­sav­ci, Lu­ži­je ne­ma­ju vo­de.

- Ina­če se snab­di­je­va­ju vo­dom sa lo­kal­nog vo­do­vo­da, ko­ji pre­su­ši u lje­tnim mje­se­ci­ma. Mje­šta­ni sva­ki dan do­la­ze u pri­va­tnoj re­ži­ji u ni­že di­je­lo­ve mje­sne za­je­dni­ce, to­če vo­du u ba­čve, da bi je ima­li za pi­će, sto­ku i dru­ge ži­vo­tne po­tre­be - obja­snio je Ko­zo­ma­ra.

Is­ta­kao je da bi pro­blem snab­di­je­vanja vo­dom za ove za­se­oke bio ri­je­šen ka­da bi bio za­vršen pro­je­kat "Crno vre­lo".

Iz Mje­sne za­je­dni­ce Stri­či­ći po­ru­ču­ju da se mje­šta­ni ža­le da će us­ko­ro os­ta­ti bez vo­de te da im sva­ko ljeto do­no­si ovaj pro­blem.

- Po­što je bi­lo ki­še po­čet­kom go­di­ne ne­što vo­de su sa­ku­pi­li u bu­na­ri­ma, ali to je na izma­ku i te­ško je re­ći ko­li­ko će im za­li­he po­tra­ja­ti. U to­ku ove se­dmi­ce po­sla­ću zah­tjev grad­skoj Ci­vil­noj za­šti­ti da nam odo­bre ispo­ru­ku 400 cis­ter­ni vo­de, ko­ju će nam ispo­ru­či­va­ti po po­tre­bi to­kom ci­je­log ljeta - obja­snio je pred­sje­dnik Sa­vje­ta MZ Stri­či­ći Zlat­ko Sla­do­je­vić.

Do­dao je da su­vi pe­ri­odi do­no­se nes­ta­ši­cu vo­de za oko 160 do­ma­ćin­sta­va u za­se­oci­ma Du­ja­kov­ci, Gornji i Donji Lu­si­ći i Lo­kva­ri.

Pred­sje­dnik Sa­vje­ta MZ Pa­vi­ći No­vak Šip­ka je ka­zao još ima ne­što za­li­ha vo­de u ba­ze­ni­ma i bu­na­ri­ma, ali da će i one bi­ti us­ko­ro po­tro­še­ne.

- Ako se ova­ko vri­je­me nas­ta­vi, mo­že se oče­ki­va­ti da po­je­di­ni za­se­oci os­ta­nu bez vo­de. Mje­šta­ni već ko­men­ta­ri­šu da će us­ko­ro os­ta­ti bez vo­de - re­kao je Šip­ka.

Do­dao je da su se ra­ni­jih go­di­na u ova­kvim si­tu­aci­ja­ma obra­ća­li Ci­vil­noj za­šti­ti, ko­ja bi po njiho­vom po­zi­vu u cis­ter­na­ma ispo­ru­či­va­la vo­du za mje­šta­ne.

Šef Od­sje­ka za po­slo­ve Ci­vil­ne za­šti­te i pro­fe­si­onal­ne te­ri­to­ri­jal­ne va­tro­ga­sne je­di­ni­ce Željko Ka­tić je re­kao da je za snab­di­je­vanje pit­kom vo­dom ugro­že­nog sta­no­vniš­tva na po­dru­čju gra­da u mje­snim za­je­dni­ca­ma u ko­ji­ma ni­je obe­zbi­je­đen sta­bi­lan sis­tem snab­di­je­vanja vo­dom, ove go­di­ne u budžetu gra­da pla­ni­ra­no 50.000 KM.

- Do sa­da je ispo­ru­če­na vo­da za pi­će na­ju­gro­že­ni­jim po­ro­di­ca­ma - re­kao je Ka­tić.

U Grad­skoj upra­vi su do­da­li da za sa­da ne­ma po­tre­be da se cis­ter­na­ma dos­tavlja vo­da u užem grad­skom jez­gru.

Crno vre­lo

Re­gi­onal­ni vo­do­vod Crno vre­lo je za­je­dni­čki pro­je­kat Banjalu­ke i Pri­je­do­ra, ko­jim je tra­ba­lo da bu­de ri­je­šen pro­blem snab­di­je­vanja vo­dom oko 30.000 sta­no­vni­ka na­selja Me­li­ne, Per­van, Go­le­ši, Sta­ri i No­vi Bron­za­ni Maj­dan, Obro­vac, Bor­ko­vi­ći, Pis­ka­vi­ca, Sla­vi­ćka, Ra­do­sav­ska i Bis­tri­ca. U Banjalu­ci je re­ali­za­ci­ja pro­je­kta po­če­la 2012. go­di­ne, ali do da­nas ni­je za­vrše­na zbog ne­dos­tat­ka nov­ca u budžetu gra­da.

Na­selje Sun­ce

Zbog pu­canja vo­do­vo­dne ci­je­vi oko 450 po­tro­ša­ča u uli­ca­ma Mo­slo­va­čka, Igman­ska, Kra­ji­ška, Ili­je Grbi­ća, Ni­ko­le Bo­ka­na, Ma­ksi­ma Gor­kog i di­je­lu Ze­len­gor­ske uli­ce ju­če je bio bez vo­de.

- Kvar je nas­tao uju­tro, a na­še te­hni­čke eki­pe su ga sa­ni­ra­le to­kom po­sli­je­po­dne­va, ta­ko da je uspos­tavljeno re­do­vno snab­di­je­vanje vo­dom - re­kla je por­tpa­rol "Vo­do­vo­da" Bran­ka Ris­tić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana