Centru za selo samo razvoj poljoprivrede

Vesna Popović
Centru za selo samo razvoj poljoprivrede

Banjaluka - Transformacijom Centra za razvoj i unapređenje sela, on se ubuduće neće baviti izgradnjom i održavanjem vodovodne mreže, javne rasvjete i drugom komunalnom infrastrukturom u prigradskim područjima veće samo razvojem poljoprivrede.

Rečeno je to juče na sjednici kolegijuma Skupštine grada i ova promjena je predviđena u prijedlogu izmjene i dopune Odluke o organizovanju i usklađivanju poslovanja "Centra za razvoj i unapređenje sela" koja će biti jedna od tačaka dnevnog reda zasjedanja gradskog parlamenta zakazanog za 15. decembar u 10 časova.

- Svrha Centra bi trebalo da bude utvrđivanje mape resursa na terenu, odnosno određivanje potreba i prioriteta seoskih područja. Osim toga trabalo bi da se bavi podsticajima za unapređenje poljoprivrede i upravljanjem Razvojno-edukativnog centra "Manjača" - objašnjeno je na kolegijumu.

Precizirano je da će izgradnja i održavanje komunalne infrastrukture biti prebačena na druge organe.

- Pitanjem vodosnabdijevanja sela baviće se preduzeće "Vodovod", koje je zaduženo za te poslove i u ostatku Banjaluke i dovoljno je kompetentno. Javna rasvjeta, putevi i ostala komunalna infrastruktura biće u nadležnosti Odjeljenja za komunalne, stambene i poslove saobraćaja - rečeno je na ovom zasjedanju.

Najavljeno je da će odbornici na idućem zasjedanju odlučivati i o promjenama u organizaciji Turističke organizacije grada Banjaluka i Gradskoj razvojnoj agenciji.

- Radi se o promjenama manjeg obima.  U ove dvije gradske institucije doći će do smanjivanja broja članova nadzornih odbora sa pet na tri radi smanjenja troškova  - rečeno je na kolegijumu.

Dnevni red sjednice sadržavaće 22 tačke, među kojima je i

nacrt odluke o odborničkom dodatku te odluka o određivanju novčane naknade članovima Gradske izborne komisije.

Odbornici će 15. decembra razmatrati i konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta grada za prvih šest mjeseci ove godine te izmjenu odluke o taksi prevozu na području grada.

Budžet

Posljednja ovogodišnja sjednica Skupštine grada trebalo bi da bude 26. decembra a jedna od tačaka dnevnog reda biće budžet grada za 2017. godinu.

- U raspravi o budžetu neće biti razmatrani programi zajedničke komunalne potrošnje i uređenja građevinskog zemljišta za iduću godinu. Ti dokumenti će biti pripremljeni za sjednicu u januaru - najavljeno je na kolegijumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana