Centar za razvoj sela raspisao konkurs: Za rodne njive i pune obore 600.000 KM

Jasmina Perišić
Centar za razvoj sela raspisao konkurs: Za rodne njive i pune obore 600.000 KM

Banjaluka - Centar za razvoj i unapređenje sela i ove godine će dodjeljivati podsticajna sredstava i premije za razvoj poljoprivredne proizvodnje, a iz gradskog budžeta za te namjene biće izdvojeno 600.000 KM.

Direktor Centra za razvoj i unapređenje sela Milenko Šarić rekao je da je cilj podjele sredstava jačanje poljoprivrednog sektora i smanjenje nezaposlenosti.

- Dodjeljivaćemo podsticaje u oblasti stočarstva i biljne proizvodnje, kao i za nabavku poljoprivredne mehanizacije. Podržaćemo voćarsku i plasteničku proizvodnju, izgradnju hladnjača i sušara, ali i izgradnju objekata za uzgoj stoke. Novac smo namijenili i za nabavku krupne i sitne mehanizacije, a biće dodjeljivane i premije za uzgoj kvalitetno priplodnih junica, pčelinjih društava i sertifikaciju organske proizvodnje - rekao je Šarić.

Dodaje da pravo na podsticajna sredstva mogu ostvariti pojedinci i preduzeća koja imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo na području grada, oni koji raspolažu poljoprivrednim površinama dovoljnim za obavljanje djelatnosti, te posjeduju obradivo zemljište na području grada.

- Ukoliko se radi o preduzećima, poljoprivreda im mora biti osnovni vid djelatnosti. Zahtjev za dodjelu podsticajnih sredstava, sa prijavom, zainteresovani treba da dostave na adresu našeg centra u Poljoprivrednu službu u ulici Jug Bogdana broj 6. Maksimalan iznos pojedinačnog podsticaja, u zavisnosti od namjene, iznosiće 20.000 KM, a poziv je otvoren do 8. aprila - istakao je Šarić.

Skupština grada je na posljednjoj sjednici dala saglasnost na Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivredne proizvodnje.

- Usvojeni pravilnik donosi i određene dopune, kojima se nastoji izaći u susret potencijalnim korisnicima podsticaja. Između ostalog, kao kategorije građana koje mogu dobiti podsticaje posebno su naglašeni mladi bračni parovi, porodice RVI i poginulih boraca i porodice sa četvoro i više djece - rekli su u Gradskoj upravi.

Stočar

Vinka Savić iz Verića, koja ima farmu krava i bavi se proizvodnjom mlijeka, kaže da se dva puta javljala na javni poziv i oba puta dobila podsticaj.

- Prezadovoljna sam podsticajima koje dodjeljuje Centar za razvoj sela. Ta sredstva su mi pomogla da kupim traktor, muzilice i drugu mehanizaciju za farmu - rekla je Savićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana