Centar za obrazovanje odraslih raspisao konkurse za upis za 19 zanimanja

Jelena Tanacković
Centar za obrazovanje odraslih raspisao konkurse za upis za 19 zanimanja

BANjALUKA - Tehničar elektroenergetike, tehničar računarstva i informacionih tehnologija, tehničar drumskog saobraćaja, vozač motornih vozila i ekonomski tehničar zanimanja su koja privlače brojne kandidate u Centru za obrazovanje odraslih.

Rekla je ovo za “Glas Srpske” direktorica ovog centra Suzana Kusovac Sladoje i dodala da su raspisani konkursi za upis 17. generacije na program formalnog srednjoškolskog obrazovanja odraslih, program prekvalifikacije i dokvalifikacije.

- Centar predstavlja jedinu javnu ustanovu koja se bavi obrazovanjem odraslih. Upis se zatvara 1. septembra, a pored formalnog srednjoškolskog obrazovanja moguće je aplicirati i za osnovno obrazovanje - kaže Kusovac Sladoje.

Ona ističe da je profesorski tim sastavljen od 33 stručna saradnika, te dugo godina obrazovni rad povezuju sa praksom.

- Zbog novih potreba na tržištu rada, u konkursu se nalaze i nova zanimanja. Dobili smo mogućnost i za proširenje zanimanja iz struka za koje imamo odobrenje, kao što su tehničar logistike i špedicije, rukovalac građevinskim i pretovarnim mašinama i kranovima, carinski tehničar, tehničar telekomunikacija, tehničar multimedija, autoelektričar, električar-elektroinstalater, električar telekomunikacija i druga zanimanja - rekla je Kusovac Sladoje.

U Centru za obrazovanje odraslih moguće de upisati i na različite kurseve neformalnog obrazovanja, kurseve jezika za najmlađe, modnog dizajna, kurs njege i šišanja pasa, stolara, molera, zidara, fasadera, viljuškariste, zavarivača, obuku za CNC programera i operatera...

Dodala je da su jedini koji nude program osnovnog obrazovanja, a prema podacima Zavoda za statistiku iz 2019. godine na području grada Banjaluka bilo je oko 6.000 stanovnika koji nisu završili osnovnu školu.

- Taj podatak je alarmantan. Standard treba da bude u velikom broju obrazovanih građana, te smatramo da treba postojati usmjerena i svjesna kvalitetna obrazovna politika kako bi ovaj podatak u bližoj budućnosti bio promijenjen i usmjeren ka napretku - naglasila je Kusovac Sladoje.

Uslovi

Da bi se upisao na program formalnog obrazovanja, prekvalifikacije i dokvalifikacije polaznik bi trebalo da ispunjava osnovne uslove: da ima 18 godina i da nema status redovnog učenika ili studenta, diplomu završene osnovne škole, odnosno za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju diplome o završenim razredima prethodne srednje škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana