Burno na javnoj raspravi o izgledu centra grada: Građani nezadovoljni konkursnim rješenjem VIDEO

Jelena Tanacković
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - U Gradskoj upravi u toku je javna rasprava koja je privukla pažnju velikog broja građana, a riječ je o izmjeni Nacrta o izgledu centra grada.

Nacrt izmjene dijela Regulacionog plana odnosi se na centralno područje grada Banjaluke za prostor između Ulice kralja Petra I Karađorđevića, Srpske ulice, te ulica Vase Pelagića, Bana dr Todora Lazarevića, Vidovdanske ulice i Trga srpskih vladara.

Građani su istakli da konkursno rješenje ne zadovoljava, te da je spomenik borcima vojske Republike Srpske zaslužilo drugo mjesto i da se javna površina otima i da se daje privatniku.

Neki od prijedloga su bili da se naprave makete kako bi izgledali sadržajni objekti na trgu, "Krašovom" parkingu i lokaciji " rupe" da bi građani vidjeli kako bi zapravo finalno rješenje izgledalo.

Takođe, uputili su kritiku zato što ovoj raspravi nije prisustvovao gradonačelnik Draško Stanivuković.

Savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić Banjac rekla je da će se i kroz pritisak javnosti doći do konačnog rješenja.

- Dolaskom ove gradske administracije došlo je do jednog novog nivoa, učinili smo sve transparentnije nego što je to ranije bilo - kazala je Savić Banjac.

Istakla je da će biti nova javna rasprava kojoj će prisustvovati u gradonačelnik.

Preduzeće Centar za projektovanje i konsalting (CPK) iz Banjaluke predstavilo je Regulacioni plan, a nakon toga je uslijedila rasprava.

Kako kažu, primjedbe su na regulacioni plan o izgradnji pomoćnog vjerskog objekta kod Hrama Hrista Spasitelja uslijedile su od institucija kojih je bilo 56.

- Pozitivno mišljenje dali su Odjeljenje za saobraćaj i puteve, M-tel, dok su svoje negativne primjedbe poslali iz " Vodovoda" i Republičkog zavoda za kulturno istorijsko i prirodno naslijeđe - naveli su iz CPK - a.

Dodaju da su primjedbe i o izgradnji spomenika na " Krašovom" parkingu od sekundarnog značaja, kao i na izgradnju stambenog - poslovnog centra koje su se odnosile na gabaritnost objekta i spratnih etaža.

Predstavnik projektatnog tima za izgradnju naselja " Palata" Bojan Šipka istakao je da je visina stambenog objekta od 27 metara, što znači devet etaža.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Banjaluka Goran Rogić istakao je da su nakon rata dugo godina čekali na spomen obilježje koji su dali za stvaranje Republike Srpske.

- Dugi niz godina čekamo na jedan ovakav spomenik. On treba da bude mali znak zahvalanosti. Na javni konkurs stiglo dosta radova, ali izabrana su dva najbolja - rekao je Rogić.

Snježana Mrđa Badža, direktorica Urbis centra je krenula od memorijalnog centra.

"Ovdje ste vi iz CPK, rekli da su neke primjedbe bile takve da je spomenik od sekundarnog značaja. Niko se ne budi protiv memorijalnog kompleksa toliko koliko protiv svega drugog.  Što se tiče crkve, smatram da ova garaža, koju ste stavili ispod parka, nije kompatibilna da bude ispod parka. Ne vidim zašto ubacujete podzemnu garažu ispod parka", rekla je Mrđa Badža.

Istakla je da je krucijalna greška ovog projekta uvođenje stanovanja, odnosno što je dozvoljeno da iz poslovanja pređe u stanovanje.

Ognjen Šukalo, arhitekta je istakao da ne postoji niko ko bi osporio spomenik.

Naveo je da je dio na kojem bi se gradio stambeni kompleks 60 godina prazan prostor, te da se sada poredi sa novih 12 hiljada kvadrata.

"Što se tiče crkve, bolje je da nemamo taj parohijski dom pred fasadom Banskog dvora. Ne postoji nijedan novi parametar koji bi nas uputio da uđemo u povećanja već preuređenog regulacionog plana. Ovo mora da se zaustavi do donošenja Urbanističkog plana", istakao je Šukalo.

Ispred centra za životnu sredinu Tihomir Dakić istakao je da je javna rasprava trebala da bude mnogo ranije, jer su i građani jedna strana ove rasprave.

- Vidjeli smo neke male izmjene, ali ostanak velikog dijela izgradnju stambenog poslovnog objekta koji će potpuno devastirati život oko urbane zone - rekao je Dakić.

Dodaje, da na ovakvim javnim raspravama su trebali prisustvovati odbornici Skupštine, kao i sam gradonačelnik.

Predstavnik odjeljenja za prostorno uređenja Vuk Višekruna kazao je da postoje određene značajne promjene koje se tiču parohijskog doma.

- Građani će imati uvid na sledećoj javnoj prezentaciji. Građani su navikli da prostor u dvorištu crkve g koristili kao javni i to je najviše zasmetalo. U razgovoru sa crkvom i nosiocima izrade plana našli smo kompromisno rješenje koje nije u dvorištu crkve - rekao je Višekruna.

Kako kaže, na lokaciji " rupe" su zatekli postojeće rješenje koje su naslijedili te su se u tim okvirima kretali.

- Koncept izrade rješenja ispunjava sve urbanističke zakonske parametre zakonske za tu lokaciju - naglasio je Višekruna.

Nosioci izrade plana odgovoriće građanima na sve primjedbe koje su uputili građani tokom javnog uvida , te ne možemo reći koje je zaključno rješenje ovog plana gdje slijedi novi javni uvid i rasprava.

Na javnoj raspravi prisustvuju mnogobrojni građani, stručna javnost, arhitekte, odbornici u gradskoj Skupštini grada Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana