Buran nastavak sjednice Skupštine grada: Žustre rasprave, svađe i optužbe

Aleksandar Stojanović
Buran nastavak sjednice Skupštine grada: Žustre rasprave, svađe i optužbe

BANjALUKA – Sjednica Skupštine grada Banjaluka na čijem je dnevnom redu budžet grada nastavljena je jutros u uzavreloj atmosferi, a nakon burne rasprave predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić odredio je petominutnu pauzu.

Prije pauze odbornici su većinom utvrdili da time što je vladajuća koalicija predvođena SNSD-om amandmane na budžet predala u subotu nije prekršen Poslovnik, čemu se usprotivio gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Nakon što je Ilić zatražio da odbornici u Skupštini glasaju da li je bilo povrede poslovnika u konkretnom slučaju, Stanivuković je ustao i uzvikivao odbornicima“'ne možete glasati“.

- Ne možete glasati, nemojte da glasate. Prigovor, ne možete glasati - uzvikivao je Stanivuković.

Uprkos gradonačelnikovim naporima da se ne glasa, Ilić je zatražio da se glasa, nakon čega su odbornici glasani a Ilić je izjavio da su odbornici glasali da nije bilo povrede Poslovnika.

- Pauza od pet minuta da nam se gradonačelnik smiri - kazao je Ilić.

Dio odbornika je napustio salu, a predstavnici opozicije smatraju da je prekršen i dio Zakona, jer prema riječima odbornika SDS-a Aleksandra Petkovića nije glasao dovoljan broj odbornika.

Napeta atmosfera nastavila se i u holu, a član kabineta gradonačelnika Olga Babić optužila je odbornika Ujedinjene Srpske Nevena Stanića da ju je udario na hodniku skupštine, pa je došlo do žustre rasprave između Stanića i Stanivukovića.

Prema tvrdnjama Stanića on ju je slučajno zakačio u prolazu, a zatraženo je i da se pogledaju snimci s nadzornih kamera kako bi se vidjelo šta se tačno desilo.

Ispred Gradske uprave u Banjaluci okupilo se više građana koji su došli da izraze nezadovoljstvo predloženim amandmanima na budžet grada, a prisutnima se obratio i Stanivuković koji je poručio svima da prate sjednicu Skupštine grada ističući de "kada pucne prstima svi prisutni uđu u Gradsku upravu".

Okupljeni su dočekali Stanivukovića aplauzom uz poruke da ne treba “ da popusti”.

Treća sjednica Skupštine grada Banjaluka nastavljena je danas, nakon što je juče prekinuta zbog rasprave o amandmanima na budžet od 6,5 miliona KM koje je predložila skupštinska većina.

Odbornici bi se trebali izjasniti o Prijedlogu budžeta grada u iznosu od 149,4 miliona KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana