Budžet za putare manji nego lani

Miloš Vasiljević
Budžet za putare manji nego lani

BANjALUKA - Zimska služba spremna je za prvi snijeg, a sezonu koja zvanično počinje 15. novembra i traje do 15. marta, spremno dočekuje svih osam preduzeća koja su zadužena za zimsko održavanje puteva na području gradskog i seoskog područja.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve rekli su za “Glas Srpske” da je u toku ugovaranje poslova zimske službe.

- Vrijednost svih ugovora iznosiće 1,7 miliona KM.

Gradsko područje održavaće “Čistoća” i “Bunić kompani”, a seosko “Kozaraputevi”, “Eko-Euro tim”, “Građenje Đurić”, “Golden kard”, “Niskogradnja Marjanović” i “Vrt dizajn-trend” - kažu iz Gradske uprave. Podsjećamo, prošle godine je za održavanje prohodnosti saobraćajnica grad izdvojio 2,1 milion KM, što je oko 400.000 više od ovogodišnjeg iznosa.

Ipak, iz ovih preduzeća za “Glas Srpske” su kazali da su spremni da čiste snijeg i posipaju puteve solju i prije početka sezone. Navode da su grtalice prošle provjeru, te da su nabavljene dovoljne količine abrazivnih sredstava i soli.

Direktor preduzeća “Eko-Euro tim” Dragomir Ilić rekao je “Glasu Srpske” da su njihove ekipe zadužene za održavanje seoskog područja.

- Ekipe su su već spremne, ne može nas iznenaditi snijeg. Pokrivamo Krupu na Vrbasu, Ledenice, Rekavice i Racune - rekao je Ilić. On naglašava da je seoska područja uglavnom najteže održavati.

- Na Manjači najranije padne snijeg, a najduže se zadrži. Ono što je zajednički problem svih preduzeća, koja se bave ovom djelatnošću, jeste značajno veća cijena goriva ove sezone - rekao je Ilić.

Prema njegovim riječima, sve zavisi koliko će ove sezone biti snijega.

 - Ako budu neke veće padavine nisam siguran da će ovo biti dovoljno novca, ali vidjećemo. Za područje koje naše preduzeće održava, to je u nekim okvirima između 50.000 i 70.000  KM za sezonu - rekao je Ilić. 

I u “Kozaraputevima” kazali su da su spremni za početak sezone.

- Imamo još nekoliko dana do početka sezone, a u toku su završne pripreme. Naše preduzeće održava puteve u selima Potkozarje, Mišin Han i Verići. Uz to ćemo čistiti i prvo seosko područje, Borkoviće, Gornju Piskavicu i Piskavicu - rekli su iz “Kozaraputeva” za “Glas Srpske”.

Za održavanje gradskog područja zadužena su preduzeća “Čistoća” i “Bunić kompani”. Tehnički direktor “Čistoće”, Milan Plavšić kaže za “Glas Srpske” da ih loše vrijeme ne može iznenaditi.

- Zimska sezona počinje za tri dana a radna snaga, mehanizacija, abrazivni materijal već su spremni. Naša firma pokriva pet gradskih područja. Svaka zimska služba može početi i prije i kasnije završiti zavisno od vremenskih prilika - rekao je Plavšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana