Budžet grada probijen za osam miliona KM

Vesna Popović
Budžet grada probijen za osam miliona KM

Banjaluka - Rashodi u budžetu grada su premašili prihode u 2014. godini čime je stvoren deficit koji iznosi oko osam miliona maraka.

Rekao je to "Glasu Srpske" gradonačelnik Slobodan Gavranović i dodao da će tačan iznos gubitaka sa deficitom iz prethodnih godina biti poznat uskoro, jer se još moraju proknjižiti pojedine zaostale obaveze.

- U drugom dijelu godine imali smo velike izdatke zbog sanacija štete nakon katastrofalnih poplava. Prema proračunima u te svrhe je uloženo 3,5 miliona KM koji su ostali nepokriveni.  Osim toga imali smo drastičan pad budžetskih prihoda od majskih poplava. Njihovo prikupljanje nije se odvijalo prema planu a isto tako nisu se ispunila očekivanja da će zadnji kvartal 2014. godine biti najizdašniji po prihodima. On je bio najkritičniji u istoriji budžeta grada Banjaluka - objasnio je Gavranović.

Potvrdio je da još nije poznato na koji način će biti pokriven deficit iz 2014. godine.

- Prihodi za ovu godinu nisu nimalo ohrabrujući pa je teško reći da ćemo to pokrivati iz tekućih priliva sredstava. Najvjerovatnije da ćemo morati tražiti drugi izvor - precizirao je Gavranović. 

Prema drugom rebalansu za 2014. godinu budžet grada je trebalo da iznosi 128,8 miliona KM.

Iz Odjeljenja za finansije poručuju da će način pokrivanja deficita za 2014. godinu biti preciziran Odlukom o pokriću kumuliranog deficita budžeta grada.

- U skladu sa datim mogućnostima kao i dosadašnjom praksom, on će biti pokrivan iz redovnih budžetskih ili kreditnih sredstava - rekli su u ovom Odjeljenju.

Dodali su da je deficit budžeta iz 2013. godine, koji je iznosio 1,6 miliona KM u potpunosti pokriven u toku 2014. godine.

- Iz 2012. godine, preostalo je da se pokrije 3,1 miliona KM. Skupština grada je prošle godine usvojila odluku koja predviđa pokrivanje  deficita iz 2012. godine u periodu od tri godine, i to: 2015, 2016. i 2017.  Svake godine planirano je po 1,05 miliona KM za te svrhe. Odlukom o usvajanju budžeta grada za 2015. godinu planiran je predviđeni iznos za pokrivanje deficita iz 2012. godine i to na teret redovnih budžetskih sredstava - objasnili su u ovom odjeljenju.

Odbornik SNSD-a u Skupštini grada Draško Ilić je rekao da se mora pronaći mogućnost stvaranja vlastitih prihoda.

- Jedan od načina je stvaranje resursne karte koja bi pokazala šta bi tačno gradu u ovom trenutku donijelo prihode, koji bi nadoknadili te nedostatke u budžetu - naveo je Ilić.

Odbornik PDP-a Zoran Talić smatra da se sa ovolikim deficitom  ugrožavaju sve aktivnosti planirane budžetom grada za 2015. godinu.

-  Isto tako ovogodišnjim budžetom nije planirana nijedna marka za pokriće eventualnog deficita iz 2014. godine - naveo je Talić.

Zlatna povelja

Predstavnici Banjalučkog studentskog pozorišta juče su uručili gradonačelniku Slobodanu Gavranoviću "Zlatnu povelju" pozorišta za doprinos u obnovi scene ovog pozorišta. Obnovljena scena, svečano je otvorena 20. februara, a grad je u te svrhe uložio 284.000 KM.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana