Budžet Banjaluka nikog ne interesuje

Sanja Amidžić
Budžet Banjaluka nikog ne interesuje

Banjaluka - Mali broj građana i predstavnika savjeta mjesnih zajednica (MZ) pokazao je interesovanje za predloženo smanjenje novca u gradskoj kasi na javnoj raspravi o nacrtu drugog rebalansa budžeta grada.

U vijećnici Banskog dvora u ponedjeljak, kada je održana rasprava, bilo je prisutno oko 40 ljudi, od kojih su skoro polovina bili predstavnici Gradske uprave.

Prisutni koji su učestvovali u raspravi najviše interesovanja pokazali su za pitanja iz oblasti komunalnih usluga te za budući izbor i rad savjeta mjesnih zajednica.

Potpredsjednik Savjeta MZ Lazarevo dva Igor Moconja rekao je da bi uz nacrt rebalansa budžeta grada trebalo da ide i prateći dokument u kojem bi bilo objašnjeno sa koliko novca će raspolagati svaka mjesna zajednica u narednom periodu.

- Kad bi predstavnici mjesnih zajednica imali ovakve informacije, sigurno bi više učestvovali u ovakvim raspravama - kazao je Moconja. On je dodao da su pored građana za raspravu bili nezainteresovani i sami odbornici, od kojih je bio prisutan samo jedan.

Predsjednik Savjeta MZ Priječani Nebojša Tojagić rekao je da iz porodičnih razloga nije prisustvovao pomenutoj javnoj raspravi.

- Svake godine obavezno učestvujem u takvim raspravama jer ako problem bude uvršćen u nacrt, onda imaš čemu da se nadaš, a ako ne uđe u nacrt, male su šanse da bude uvršćen u konačni rebalans - rekao je Tojagić. On je dodao da je, inače, slab odziv građana na javne rasprave i da u 99 odsto slučajeva iskazani prijedlozi ne budu usvojeni.

Njegov kolega iz naselja Starčevica Đorđe Knežević rekao je da niko iz savjeta ove mjesne zajednice nije prisustvovao raspravi jer njihovi prijedlozi nikada nisu bili uvaženi.

- Ranije smo redovno učestvovali na takvim raspravama, iznosili svoje prijedloge i sugestije, ali oni nikad nisu bili prihvaćeni, zbog čega smo odustali - kazao je Knežević.

Nacrtom drugog rebalansa budžeta sredstva su planirana u iznosu od 128,8 miliona KM što je manje za 2,1 odsto u odnosu na prvi rebalans budžeta grada ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana