“Buba” vjerni pratilac Banjalučanina Dragana Toromana više od pola vijeka FOTO

Jelena Tanacković
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Kada se Dragan Toroman vozi gradskim ulicama u svojoj “bubi 1200” iz 1965. godine, svi se zadivljeno okreću, a najviše se raduju mališani koje uvijek rado pozdravi trubom.

Ovaj Banjalučanin je za “Glas Srpske” ispričao da je sa ovim oldtajmerom obišao cijelu bivšu Jugoslaviju.

- Proveo sam životni i radni vijek sa “bubicom”. Nisam nikada razmišljao da je ostavim ili da je izložim - rekao je Toroman.

Ovaj automobil njegov je vjerni pratilac i prijatelj još od 1970. godine.

- “Bubica” je veoma zahvalan automobil. Ako biste poželjeli jednostavan auto o kojem ne morate da razmišljate kako da ga održavate - onda je to upravo “buba” - rekao je Toroman za “Glas Srpske”. 

Naglasio je da ovo vozilo nikad nije iznevjerilo njegova očekivanja.

- Jednostavno, kad sjednem za volan kao da sam sjeo u neku udobnu fotelju. Poznajem “bubicu” po zvuku i ne može me ništa iznenaditi - rekao je Toroman. Tokom godina zajedničkog druženja bilo je i mnogo anegdota.

- Dešavalo se da dođem na granični prelaz, pa se carinik raspituje za “bubicu”, a mene ništa ne pita. Kad ga parkiram, djeca su oduševljena. Pitaju da li mogu da dodirnu auto ili da sjednu za upravljač - kazao je Toroman.

Pređeni kilometri ne mogu se izbrojati, od obale mora do planinskih prevoja.

- Do sada me nikada nije ostavila na putu. Najsigurniji sam s njom. Kao mali sam obožavao automobile i crvenu boju, tako da nisam imao dilemu kada me je otac pitao koju boju da uzmemo. Odmah sam rekao - crvenu. Doduše, zbog te boje smo na auto dugo čekali - uz osmijeh kaže Dragan.

Dodao je da se i majstori oduševe kada je doveze u automehaničarsku radnju.

- Mnogi misle da je ovo fetiš, ali nikada nisam imao želju da je prodam, jer ne bih znao da vozim drugi auto. Mehaničari kažu da se odmore kada im dovezem “bubicu” jer na njoj ne moraju ništa da rade, samo zamijene ulje. E to vam je auto, kada ne morate da brinete o sitnicama - zaključuje Toroman.

Karakteristike

“Folksvagen buba” iz 1965. ima 1.200 kubika, 34 konjske snage, a na 100 kilometara troši sedam litara.

- Ima četiri brzine i može da ide oko 80 do 90 kilometara na sat. Proizvodio se od 1938. do 2003. godine i bio je jedan od najpopularnijih i najprodavanijih automobila na svijetu - pojasnio je Dragan Toroman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana