Brojni projekti članova “Daun sindrom centra”: Druženjem i učenjem u borbi protiv stigme

Jana Kezić
Brojni projekti članova “Daun sindrom centra”: Druženjem i učenjem u borbi protiv stigme

BANjALUKA - “Daun sindrom centar” Banjaluka priprema se za turneju sa predstavom u kojoj glume članovi ovog udruženja, a tom prilikom posjetiće Austriju, Češku i Njemačku. Osim toga spremaju se i za otvaranje atletskog mitinga, a u planu imaju i otvaranje restorana.

Potvrdio je to i direktor “Daun sindrom centra” Banjaluka Zoran Jelić, koji kaže da “djeca sunca” pripremaju još jednu predstavu, čija će premijera biti 18. aprila u Narodnom pozorištu RS.

- U predstavi, koju je režirao student režije David Jelić, deset naših glumaca će se predstaviti pričom koja govori o ljubavi, a upravo osnovni alat u radu sa osobama sa smetnjama u razvoju jeste ljubav. Ona je svuda oko nas, njom se sve može postići - rekao je Jelić.

Iza njih su mnogi uspješno realizovani projekti, a Jelića posebno raduje atletski miting, čiji će pokrovitelj biti ambasador “Daun sindrom centra” prof. dr Vlado Đajić.

- Potpisali smo sporazum sa srodnim udruženjem iz Grčke. U septembru će se održati veliki atletski miting osoba sa Daunovim sindromom. Biće međunarodnog karaktera, a doći će posjetioci iz Grčke, Austrije, Norveške, Češke, ali i svih zemalja regiona - rekao je Jelić.

Istakao je da je zbog toga privremeno odgođeno ranije najavljeno otvaranje kafića, čiji je pokrovitelj takođe Đajić.

- Otvaranje je privremeno odgođeno za taj septembar kada bude i atletski miting. U pregovorima smo da otvorimo i restoran. Kafe već možemo raditi, ali za restoran je potrebno ispuniti više uslova. Edukaciju je završilo i šest kuvara, pa smo namjeravali da osim njih, u objektu radi i šest konobara - rekao je Jelić.  

On je podsjetio da su prilikom posjete Grčkoj, potpisali sporazum i sa tamošnjim udruženjem osoba sa Daunovim sindromom.

- Tamo smo odigrali našu predstavu, a zahvaljujući toj posjeti realizovaćemo mnoge aktivnosti. Pozvani smo u Atinu, ali i na Krf da odigramo našu predstavu - rekao je Jelić.

Dodao je da su grčki prijatelji bili prijatno iznenađeni njihovim dostignućima i uspjesima te istakao da su veoma zainteresovani za njegov program socijalne rehabilitacije.

Podsjetio je da osobe sa Daunovim sindromom prati stigma i diskriminacija.

- Kada roditelji shvate da se društvo tako odnosi prema njihovoj djeci, postavljaju se zaštitnički, što može da izazove osjećaj otuđenosti, a to je najveći problem “djece sunca” - kazao je Jelić.

Bjelogrlić

Mladim glumcima iz “Daun sindrom centra” u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci juče se pridružio poznati glumac Dragan Bjelogrlić, kojeg su tom prilikom proglasili za ambasadora ovog centra za Srbiju. Kao gost iznenađenja, Bjelogrlić se, na radost ovih mladih ljudi, pojavio zajedno s njima na sceni prilikom izvođenja probe predstave “Roko i Cicibela”.

Bjelogrlić već nekoliko godina učestvuje na radionicama koje organizuje “Daun sindrom centar” Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana