Brojni pozitivni efekti art terapije u Daun sindrom centru Banjaluka: Plesom i pjesmom grade kreativnost i samopouzdanje

Aleksandra Todorović
Brojni pozitivni efekti art terapije u Daun sindrom centru Banjaluka: Plesom i pjesmom grade kreativnost i samopouzdanje

BANjALUKA - Članovi Daun sindrom centra Banjaluka aktivno učestvuju u programu socijalne rehabilitacije koji uključuje ples, glumu i sport, a u planu imaju još pregršt aktivnosti i putovanja kako bi osobe sa ovim sindromom razvile kreativnost i samopouzdanje.

Kazao je ovo za “Glas Srpske” direktor Daun sindrom centra Zoran Jelić i dodao da planiraju putovanje u Moskvu, Herceg Novi i Beograd.

- Kada se osjećaju ispunjeno i društveno korisno, osobama sa Daunovim sindromom raste samopouzdanje, što je njihov glavni adut u borbi protiv najvećeg neprijatelja, stigme - pojasnio je Jelić.

Istakao je da krajem avgusta putuju u Herceg Novi, gdje će ponosno predstaviti program socijalne rehabilitacije i organizovati raznovrsne aktivnosti i likovne radionice na obalama Jadranskog mora.

- Nakon toga idemo u Beograd, gdje ćemo napraviti izložbu naših radova koje smo naslikali kroz ekspresivne art terapije, a koju će svečano otvoriti glumac Dragan Bjelogrlić. Tamo ćemo predstaviti i film “Neki novi Brodvej” koji govori o životu osoba sa Daunovim sindromom - naglasio je Jelić.

Pojasnio je da se art terapije sprovode isključivo na terapeutskoj osnovi i da imaju brojne pozitivne efekte.

- Osobama sa Daunovim sindromom pružamo mogućnost da budu kreativne. Kada shvate da imaju potencijal, onda se sami opredijele da li će ići u školu sporta, glume ili plesa - rekao je Jelić.

Istakao je da se ovaj program radi isključivo na terapeutskoj osnovi.

- Ove grupne terapije podrazumijevaju metodu muzičke improvizacije u kojoj aktivno sviraju instrumente, pjevaju i plešu, što dovodi do relaksacije, smanjenja napetosti mišića, ublažavanja anksioznosti, poboljšanja slike o sebi - pojasnio je Jelić.

Prema njegovim riječima, terapija poboljšava kvalitet međuljudskih odnosa, pozitivno utiče na grupne kohezivnosti, povećanje motivacije, uspješno i bezbjedno oslobađanje emocija koje su poveznica između njihovog spoljnog i unutrašnjeg svijeta.

- Od početka pandemije sprovodimo naše onlajn radionice. Korona nam nije pomrsila konce, jer smo mi “zaključavanje” iskoristili za razvoj i napredak - naveo je Jelić.

Dodao je da se polaznici njihovih onlajn radionica uključuju iz cijelog svijeta, gdje prezentuju i edukativne radionice zdravstvenog sadržaja i informišu javnost o tome šta znači život sa Daunovim sindromom.

Druženje sa Halidom

U Daun sindrom centru Banjaluka se sa Halidom Bešlićem družilo 11 osoba sa Daunovim sindromom. Osam ih se uključilo onlajn iz Norveške, Austrije, Srbije i Crne Gore.

- Tom prilikom smo našem ambasadoru Vladi Đajiću uručili crtež pod nazivom “Djeca sunca”. Atmosfera je bila neopisiva. Pjevanje sa ovom muzičkom zvijezdom izmamilo im je osmijeh na lice i ovaj događaj ćemo dugo da pamtiti - kazao je Jelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana