Brojne prijave stižu svakodnevno komunalnoj policiji: Opuške i mrve bacaju komšijama na balkon

Tamara Bubnjević
Brojne prijave stižu svakodnevno komunalnoj policiji: Opuške i mrve bacaju komšijama na balkon

BANjALUKA - Da je prijava komunalnoj policiji nekada jedino rješenje za komšijske razmirice, pokazuju podaci prema kojima su građani komunalnoj policiji prijavili oko 600 slučajeva narušavanja kućnog reda u stambenim zgradama.

Potvrdili su ovo za “Glas Srpske” iz Odjeljenja za komunalne poslove dodavši da građani kao razlog narušavanja kućnog reda najčešće prijavljuju galamu i glasnu muziku.

- Komunalnoj policiji stiglo je 588 prijava za devet mjeseci ove godine, a službenici ovog odjeljenja izdali su 70 prekršajnih naloga počiniocima prekršaja - rekli su iz ovog odjeljenja.

Gorjana B. koja stanuje u Obilićevu, u zgradi na trećem spratu, ispričala je da je komšije prijavljivala komunalnoj policiji zbog niza neugodnih situacija.

- Komšija koji živi sprat iznad mog svako veče pljuje sa svog balkona na moj. Opuške od cigareta, kao i ostatke hrane sa stolnjaka redovno prosipa na moj balkon. Kada ugasi cigaretu u čaši vode, baca na našu terasu - rekla je Gorjana B. za “Glas Srpske”.

Dodala je da redovno kasno uveče, oko 23 časa, komšije usisavaju.

- Najzanimljivije je da se upravo oni žale na druge sustanare zbog uobičajenih aktivnosti i zvukova u zgradi. Dešavalo se da neko u zgradi organizuje proslavu rođendana, potpuno pristojnu, bez galame i buke, ali su upravo ove komšije te koje odmah kucaju na vrata i žale se na buku - dodala je ova Banjalučanka.

Kazala je da nije htjela da ulazi u konflikt sa njima, te je zvala komunalnu policiju, nakon čega su se komšije “primirile”.

I stanovnica ulice Jasenovačkih logoraša ima slične probleme.

- Komšinica iznad mog stana vjerovatno obožava da ima mnogo cvijeća na balkonu, što je lijepo, ali nije lijepo što ne zna da ga zalijeva tako da ne prosipa vodu na moj balkon. Iako sam je više puta upozorila, takve situacije se redovno dešavaju, pa moj balkon osvane pun prljave vode iz njenih saksija - kazala je ova Banjalučanka koja nije željela da joj objavimo ime. Dodala je da će sljedeći put pozvati komunalnu policiju, jer lijepa riječ u ovom slučaju ne pomaže.

Mještanka Nove varoši Andrea T. istakla je da do sada nije imala loša iskustva sa komšijama u zgradi, te da nije imala potrebe da prijavljuje komšije komunalnoj policiji.

- U zgradi je važno poštovati kućni red, jer je to jedini način da se održe dobri međuljudski odnosi - rekla je Andrea T.

Kazne

Iz Odjeljenja za komunalne poslove rekli su da odluka o kućnom redu u stambenim zgradama propisuje kazne ukoliko se kućni red krši.

- Za fizičko lice kazna je od 100 do 600 KM, za preduzetnika novčana kazna se kreće od 200 do 1.000 KM - rekli su iz odjeljenja.

Dodali su da se za pravno lice novčana kazna kreće od 500 do 5.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana