Brkić: Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti u prošloj godini

N.T.
Brkić: Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti u prošloj godini

BANjALUKA - Tokom prošle godine na području Banjaluke zabilježeno je 1.684 krivična djela što je manje za 7,8 odsto u odnosu na 2021. godinu, a lani je u odnosu na godinu prije zabilježeno i smanjenje saobraćajnih nezgoda i poginulih na putevima, rečeno je ovo na konferenciji za novinare Policijske uprave Banjaluka.

 

Načelnik ove PU Miloš Brkić je istakao da je ukupno riješeno 85, 2 odsto počinjenih krivičnih djela protekle godine.

-  Po nepoznatom izvršiocu rasvijetljenost krivičnih djela je 68, 6 odsto. Tokom prošle godine evidentirano je smanjenje saobraćajnih nezgoda kao i  smrtno stradalih lica u njima. Prošle godine je stradalo 19 lica, dok je u uporednom periodu, godinu prije smrtno stradalo 26 lica - pojasnio je Brkić koji je stanje bezbjednosti na području Policijske uprave ocijenio kao zadovoljavajuće.

Krivična djela

Načelnik Sektora kriminalističke policije Jovan Stojičić je pojasnio da je  u toku 2022. godine evidentirano 1.684 krivičnih djela, a ukupno je riješeno 1.457, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 555 krivičnih djela.

-   Iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirana su 1.472 krivična djela, što je za 6, 8 odsto  manje u odnosu na uporedni period kada je evidentirano 1.579 krivičnih djela, a riješenost ovih krivičnih djela iznosi 83, 1 odsto.  Prijavljeno je 128 krivičnih djela protiv života i tijela i rasvijetljenost ovih krivičnih djela je 98, 4 odsto - kazao je Stojičić.

Dodao je da je u posmatranom periodu počinjeno jedno ubistvo po poznatom izvršiocu, te jedno teško ubistvo koje je rasvijetljeno. Kazao je da je zabilježeno i  šest krivičnih djela ubistvo u pokušaju od kojih je pet rasvijetljeno.

-     Evidentno je smanjenje imovinskih krivičnih djela za 15, 4 odsto u odnosu na uporedni period. Zabilježeno je 811 imovinskih krivičnih djela, dok je u istom periodu prošle godine evidentirano 966 krivičnih djela. U posmatranom periodu evidentirano je 11 razbojništava od kojih je pet rasvijetljeno ili 45,5 odsto, dok su u uporednom periodu evidentirana četiri krivična djela razbojništva. Teške krađe su u padu za 21,4 odsto i  evidentirano je 250 teških krađa, dok je u uporednom periodu evidentirano 318 - rekao je Stojičić.

Prema njegovim riječima u oblasti zloupotreba opojnih droga otkrivena su 44 krivična djela, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu dostavljeno 38 izvještaja kojima su obuhvaćena 43 osumnjičena lica. Zbog zloupotrebe opojne droge, prekršajno je sankcionisano 326 lica. 

-  U posmatranom periodu otvoreno je šesnaest operativnih akcija, od kojih se izdvajaju „Multi“, „Sover“, „Logan 2“, „Ikona“, „Balkon“, „Kurir“, a u toku realizacije akcija protiv 39 lica Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka podneseno je 26 Izvještaja zbog izvršena 54 krivična djela - rekao je Stojičić.

Dodao je da je u oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno  76 krivičnih djela i podneseno je 46 izvještaja protiv 63 osumnjičenih lica. Prema njegovim riječima materijalna šteta pričinjena pomenutim krivičnim djelima iznosi oko 9 494 938 KM.  Stojičić je zaključio da je stanje na području PU Banjaluka iz oblasti kriminaliteta za prethodnu godinu na zadovoljavajućem nivou.

Javni red i mir

Načelnik Sektora policije Tihomir Cvijić naveo je da je u toku 2022. godine na području Policijske uprave Banjaluka evidentirano 1.018 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, što je više za 4,2 odsto, u odnosu na uporedni period, kada je evidentirano 977 slučajeva narušavanja javnog reda i mira. Prema policijskom izvještaju broj uživanja narkotika na javnom mjestu povećan je za 110 odsto.

- Evidentirano je 39 akcija iz oblasti javnog reda i mira. Zabilježena  su 1.293 prekršaja,  što je više za  7,4 odsto, dok su u uporednom periodu evidentirana 1.204 prekršaja.    Evidentirane su 4.203 saobraćajne nezgode, dok je u uporednom periodu evidentirano 4.228. Smanjenje se odnosi na saobraćajne nezgode sa poginulim licima i materijalnom štetom -  kazao je Cvijić.

Prema njegovim riječima u toku prethodne godine policijski službenici realizovali su 219 akcija iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

- Tokom tih akcija  iz saobraćaja su isključena 353 vozila, 4.709 vozača od kojih je 4.379 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, 36 zbog upravljanja pod dejstvom opojnih  droga, 148 zbog upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita i iz ostalih razloga 146.     Evidentirano je 386 požara, a u uporednom periodu su evidentirana 274. U požarima su četiri lica smrtno stradala. Imajući u vidu navedeno, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave se cijeni kao zadovoljavajuće - rekao je Cvijić.

Prema policijskim izvještajima tokom prošle godine kroz teritoriju koja je u nadležnosti Policijske uprave Banjaluka prošlo je 1.378 migranta, dok je ih je lani evidentirano 3.011.

Skupovi

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare  tokom 2022. godine Policijska uprava Banjaluka je u saradnji sa drugim organizacionim jedinicama MUP RS uspješno  obezbjedila više javnih skupova na kojima je prisustvovao veliki broj građana.

- Obezbijeđeno je 613 javnih okupljanja i 1.407 sportskih priredbi,  od kojih 32 sa povećanim rizikom. Između ostalog uspješno su obezbijeđeni proslava povodom 9. januara - Dana Republike Srpske, Svjetsko prvenstvo u raftingu, te 57. Kočićev zbor.   Takođe,  PU Banjaluka je povodom održavanja opštih izbora u BiH, preduzimala mjere i radnje u cilju održavanja povoljne bezbjednosne situacije na području koje pokriva. Uspješno je obezbjedila predizborne javne skupove, glasačka mjesta, te poslije izbora, četiri javna skupa u Banjaluci na kojima se okupio veliki broj građana - rečeno je na konferenciji za medije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana