Briga o zubima počinje od malih nogu

Jelena Tanacković
Briga o zubima počinje od malih nogu

BANjALUKA - Povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja, koji se obilježava 20. marta, u Osnovnoj školi “Ivo Andrić” pod sloganom “Budimo ponosni na svoje zube” stomatolozi Doma zdravlja Banjaluka održali su prezentaciju učenicima prvog razreda o značaju oralnog zdravlja, pravilnoj higijeni usta i zuba, te pravilnoj ishrani i zdravlju cijelog organizma.

Direktorka Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović kazala je da je ovo jedna od devet škola u kojima Dom zdravlja organizuje rad školskih stomatoloških ambulanti.

- Ovakva praksa rada postoji duži niz godina i želimo da u narednom periodu proširimo ove aktivnosti i na ostale škole u Banjaluci. Želimo da djeci stavimo do znanja koliko je oralna higijena važna za opšte zdravlje - rekla je Todorovićeva.

Ona je naglasila kako je važno da djeca njeguju zube tokom odrastanja.

Direktorka OŠ “Ivo Andrić” Željka Opačić rekla je da školska stomatološka ambulanta više od 50 godina pruža usluge pregleda za mališane.

- Kroz razne radionice sa đacima radimo osnovne stomatološke preglede i vršimo pripreme za upis u prvi razred. Ponosna sam na djecu jer su pokazala veliko znanje, a njihovi radovi najbolje pokazuju koliko su kreativni - rekla je Opačićeva.

Specijalista dječije preventivne stomatologije dr Ranka Knežević naglasila je da edukativnim i preventivnim mjerama nastoje da ukažu koliki je značaj održavanja oralne higijene na cjelokupno zdravlje.

- Sugerišemo da je potrebno da bavljenje oralnom higijenom preventivno počne već u trudnoći, jer je karijes infektivno oboljenje koje se sa majke prenosi na dijete, usljed čega može doći čak i do prijevremenog porođaja ili rođenja bebe sa manjom tjelesnom težinom - istakla je Kneževićeva, koja je i pomoćnik direktora Doma zdravlja za medicinske poslove.

Naglasila je da bi se i novorođenčetu trebalo početi sa čišćenjem oralne duplje i da se mliječni zubi redovno održavaju zdravima.

Učenik prvog razreda Ivan Madžar rekao je da je ponosan što je dobio diplomu koja potvrđuje da je naučio mnogo korisnih stvari o oralnom zdravlju.

- Naučio sam šta je oralno zdravlje, da bi trebalo redovno da peremo zube i da idemo što češće kod zubara. Naučio sam i da nije dobro da jedemo puno slatkiša, jer su nezdravi - rekao je Ivan. 

Slatkiši

Stomatolozi sugerišu da se slatkiši konzumiraju što manje, ali su svjesni da im je teško odoljeti.

- Nismo za to da se djetetu potpuno zabrane slatkiši. Važno je da se ne konzumiraju u velikim količinama i to nakon glavnih obroka, a nakon toga da se operu zubi - rekla je specijalista dječije preventivne stomatologije dr Ranka Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana