Briga o životnoj sredini u fokusu malih ekologa

Jelena Stojišić
Briga o životnoj sredini u fokusu malih ekologa

BANjALUKA - U osnovnim školama “Ivo Andrić” i “Branko Ćopić” sprovodi se ekološki projekat “Misli o prirodi”, čiji je cilj da se kod učenika razvija i njeguje ekološka svijest o značaju očuvanja, unapređenja i uređenja životne sredine.

Direktorica Osnovne škole “Ivo Andrić” Željka Opačić kazala je za “Glas Srpske” da ovaj projekat podrazumijeva brojne aktivnosti.

- Mijenjamo rasvjetu, sijalice i štedne česme. Projektom “Misli o prirodi” pomogli smo našoj školi tako što štedimo toplotnu i električnu energiju te vodu. Završili smo akciju sakupljanja starog papira, a nagrađeni smo i za najuređenije školsko dvorište ove godine - kazala je Opačićeva. Dodala je da projekat traje dvije godine i da se završava u martu 2022. godine.

Profesor biologije u OŠ “Ivo Andrić” Ratko Knežić rekao je da je projekat veoma zanimljiv i da se kroz ekološke sekcije u brigu o okolini uključuju i najmlađi.

- Oni prate potrošnju vode, potrošnju energije i upoređuju kolika je potrošnja kada bi se ugradile štedne sijalice, a kolika je bila ranije. Tako se kod njih razvija svijest o potrebi za uštedom i da se tako čuvaju resursi, ali istovremeno i novac - kazao je Knežić.

Kako je naglasio, prepoznali su da je u njihovoj školi potrebno više raditi na smanjenju potrošnje energije i vode.

- Krajnji cilj našeg projekta je da se zamjenom rasvjete i česama dobije ušteda električne energije i vode - kazao je Knežić za “Glas Srpske”.

Branka Špirić, direktorica OŠ “Branko Ćopić”, rekla je da imaju u planu da ovim projektom doprinesu zaštiti životne sredine.

- To ćemo postići sanacijom toaletnih česama, smanjenom potrošnjom toplotne energije i pravljenjem komposišta. Vrijedno radimo na ovom eko-projektu - naglasila je Špirićeva.

Koordinator projekta u ovoj školi Milica Savić Knežević kazala je da sakupljaju biljni materijal.

- Planiramo i da mijenjamo česme. U našoj školi njegujemo ekološku misao, a tako se i ponašamo. Učenici su svjesni značaja reciklaže i vole da učestvuju u uređenju i unapređenju životne sredine - naglasila je Savić Knežević.

Saradnja

U okviru projekta planirana je saradnja i uključenje 36 osnovnih i srednjih škola iz BiH u program “Eko-škola”. Eko-školama će biti ponuđeni resursi - znanje kroz učešće na konferencijama, edukacijama i drugim projektnim aktivnostima, kao i materijalni resursi za unapređenje rada na zaštiti okoline u iznosu od 6.000 maraka po odabranoj školi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana