Branka Trninić, direktor Vodovoda: Nova oprema otkriva gubitke na mreži

Vesna Popović
Branka Trninić, direktor Vodovoda: Nova oprema otkriva gubitke na mreži

Banjaluka - Gradski "Vodovod" je lani na 11 lokacija instalirao novu opremu za mjerenje potrošnje vode, a ove godine planirano je na još sedam mjesta, kako bi bili smanjeni gubici na mreži zbog kvarova ili neovlašćenog priključenja.

Izjavila je to direktor "Vodovoda" Branka Trninić i dodala da će mjerna mjesta omogućiti uvid u količinu vode koja prođe kroz cjevovod.

- Cifru koju dobijemo upredimo sa prosjekom potrošnje vode za to područje i ako uočimo da dolazi do naglog povećanja, znamo da imamo gubitak vode - kazala je Trninićeva.

Navela je da su mjerni instrumenti već postavljeni na sedam lokacija u sjevernom dijelu grada od Poljoprivredne škole do Klašnica, prema Prijedoru, a obuhvaćena su i naselja Trapisti i Priječani.

- Na Paprikovcu imamo jedno mjerno mjesto, a tri na izvorištu Subotica, koje vodom snabdijeva Pervan, Bistricu, Čokorska polja, Goleše i Šibove - objasnila je Trninićeva i dodala da je u te svrhe preduzeće izdvojilo 80.000 KM.

Navela je da je za postavljanje sedam novih mjernih uređaja ove godine planirano 50.000 KM, koje će biti raspoređene u sjevernom dijelu grada zbog velikih gubitaka kroz kvarove i krađu vode.

- Paprikovac je gusto naseljen i moramo voditi računa da imamo dovoljno vode za domaćinstva, ali i Univerzitetski klinički centar RS - objasnila je Trninićeva.

Dodala je da je prošle godine gubitak vode na mreži iznosio 37,5 odsto, od toga osam odsto kroz nelegalne priključke ili greške u mjerenju, dok je 29,01 odsto bio odliv vode na mreži, zbog kvarova.

- Razlog za tolike gubitke je starost mreže i trusnost tla. Dužina mreže je oko 850 kilometara i godišnje bi trebalo zamijeniti oko 17 kilometara cjevovoda, a iz vlastitih sredstava uspijevamo oko dva kilometra - kazala je Trninićeva.  

Naglasila je da je od 2013. intenziviran rad na smanjenju nelegalne potrošnje kroz legalizaciju priključaka.

- Aktivnosti koje sprovodimo za smanjenje gubitaka na mreži su u skladu sa zaključcima donesenim na nacionalnoj konferenciji "Upravljanje smanjenjem neprihodovane vode u BiH" 21. aprila u Neumu. Predstavljeni su uspješni primjeri opština Gračanica, Kozarska Dubica i Velika Kladuša. Dobili smo i smjernice za smanjenje gubitaka vode koje koriste javna preduzeća u Evropi - rekla je Trninićeva.

Na konferenciji je istaknuto da bi svi vodovodi trebalo da imaju podatke o vodovodnoj mreži u Geografskom informacionom sistemu (GIS), što "Vodovod" već ima.

- GIS sadrži podatke o lokaciji  cjevovoda, šahtova i hidranata, a to je polazna tačka na osnovu koje se vrše istraživanja gubitaka, a to smo mi koristili kao osnov za formiranje mjernih mjesta - navela je Trninićeva.

Projekat

Konferenciji u Neumu prisustvovalo je 80 učesnika. Istaknut je projekat "Smanjenje neprihodovane vode u jugoistočnoj Evropi", koji se implementira u BiH, na Kosmetu i u Makedoniji. Finansiraju ga njemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i vlada Švajcarske sa 437.000 evra. U Republici Srpskoj se ovaj projekat sprovodi u Istočnom Sarajevu. Banjalučki "Vodovod" je kao najveći u RS u ovaj projekat bio institucionalno uključen kroz Udruženje "Vodovodi RS", u kojem je Branka Trninić predsjednik Upravnog odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana