Bosančić: Povući odluku o poskupljenju parkinga

Srna
Bosančić: Povući odluku o poskupljenju parkinga

BANjALUKA - Predsjednik banjalučkog Gradskog odbora Demokratskog saveza /DEMOS/ Boran Bosančić pozvao je gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i Gradsku upravu da povuku odluku o poskupljenju parkinga, koja je najavljena za 15. avgust, jer, kako je naglasio, građanima nije potreban novi udar na kućni budžet.

Bosančić smatra da bi Stanivuković trebalo pažljivo da razmotri odluku o poskupljenju i da preispita njene posljedice na građane, uzimajući u obzir tešku ekonomsku situaciju u kojoj se našao cijeli svijet zbog inflacija i rasta cijena.

"Inflacija i rast cijena su realnost s kojom se suočavamo, ali građani su već sada opterećeni povećanjem troškova svakodnevnih životnih potreba i nikako im nije potrebno poskupljenje parkinga. Nedavno poskupljenje komunalija dodatno je pogodilo kućne budžete", rekao je Bosančić.

U saopštenju iz DEMOS-a navodi se da je Bosančić podsjetio da je od sredine marta u Banjaluci voda skuplja za 12 odsto, prikupljanje i odvoz otpada za 24 odsto, a grijanje građane košta 19 odsto više nego u ranijem periodu.

"Nije tajna da u Banjaluci nedostaje parkinga i da su česte gužve, pogotovo u centru grada. Međutim, smatram da se taj problem ne rješava tako što će cijena parkinga biti skuplja i do tri puta", ukazao je Bosančić.

On je naveo da se problem parkinga može riješiti gradnjom novih parking mjesta, građenjem podzemnih ili garaža sa više spratova u kojima bi se mogao parkirati veliki broj automobila.

U Banjaluci će od 15. avgusta poskupjeti parking, a doći će i do promjene zona parkiranja. Tako će cijena parkiranja na parkiralištima u nultoj tarifnoj zoni biti tri KM za svaki započeti čas parkiranja, dok je trenutna cijena bila jedna KM, s tim da se vozač sa svojim automobilom mogao zadržati samo dva sata.

U prvoj tarifnoj zoni cijena je dvije KM, umjesto dosadašnje jedne KM, za svaki započeti čas parkiranja. Cjelodnevna karta za parkiranje iznosiće sedam KM. Cijena parkiranja na parkiralištima u drugoj tarifnoj zoni biće jedna KM za svaki započeti čas parkiranja, dok sada vozač mora da izdvoji pola KM. Prema novom cjenovniku, cjelodnevna karta za parkiranje u ovoj zoni biće pet KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana