Borkovićima ambulanta

Danijela Stokanić
Borkovićima ambulanta

Banjaluka - Kamen temeljac za izgradnju nove ambulante u mjesnoj zajednici Borkovići juče su položili predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić i gradonačelnik Slobodan Gavranović.

Ambulanta sa hematološkom laboratorijom, u čiju će izgradnju biti uloženo 190.000 maraka, obezbijediće kvalitetniju zdravstvenu zaštitu za više od 2.000 pacijenata.

Radojičić je rekao da je principijelna politika i stav maksimalna dostupnost kvalitetne zdravstvene zaštite, bilo da se radi o ruralnom ili urbanom području.

- Dom zdravlja zajedno sa Gradskom upravom godinama radi na mreži ambulanti koje se nalaze na području grada - rekao je Radojičić.

Dodao je da je posljednjih godina zdravstvenom zaštitom obuhvaćeno dodatnih 200.000 ljudi u RS, bez obzira na prenapregnutost Fonda zdravstvene zaštite i na ekonomske probleme sa prilivima.

- Po posljednjim propisima zdravstvenom zaštitom su obuhvaćeni svi mladi do 15 godina, stariji od 65 godina, trudnice, pojedina najteža oboljenja, a koji nisu ranije bili u ovom sistemu zdravstvene zaštite - rekao je Radojičić.

Naglasio je da tome treba dodati i napore koji se čine u gradu na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, jer je otvoreno mnogo ustanova, agencija, zavoda, Zavod za stomatologiju, opremanje Zavoda za patologiju.

- Pored toga, najkrupniji projekat je dalja dogradnja Univerzitetske bolnice - Klinički centar, koja obuhvata i južno krilo sa prijemnim ambulantama i hirurgiju - istakao je Radojičić.

Gavranović je rekao je da je objekat ambulante u Borkovićima, koji je srušen, bio star i više od 40 godina.

- Novim objektom, čija će izgradnja trajati 100 dana, biće poboljšani uslovi za rad medicinskom osoblju, ali i kvalitet usluga - istakao je Gavranović i dodao da je izvođač radova banjalučko preduzeće "Univerzal BS". 

Dodao je da će zdravstvene usluge stanovnika ove mjesne zajednice i dalje biti pružane u drugom prostoru koji je privremeno zakupljen i iznajmljen.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Gordana Tešanović rekla je da će nova ambulanta porodične medicine u Borkovićima biti površine od 130 kvadratnih metara.

- U postojećoj ambulanti trenutno radi jedan tim porodične medicine, ali kad novi objekat bude završen počećemo razmišljati i o uvođenju i drugog tima - kazala je Tešanovićeva.

U mjesnoj zajednici Borkovići u objektu Mjesne zajednice juče je sa radom počeo i šalter "Pošta Srpske"

Lauš

Igor Radojičić juče je u naselju Lauš posjetio stomatološku ambulantu u OŠ "Sveti Sava", koja je opremljena novom stomatološkom stolicom.

- Uslovi za rad u ovoj stomatološkoj ambulanti sada su poboljšani. Nažalost na ovim prostorima nema navike da se preventivno odlazi kod zubara - rekao je Radojičić.

Za nabavku tri stomatološke stolice grad je izdvojio 75.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana