Borkovići: Ljekar nadohvat ruke za 1.700 stanovnika

Vesna Popović
Borkovići: Ljekar nadohvat ruke za 1.700 stanovnika

Banjaluka - Nova ambulanta porodične medicine otvorena je juče u Borkovićima, a u njenu izgradnju je uloženo oko 195.000 KM.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Gordana Tešanović kazala je da je ambulanta površine 130 metara kvadratnih i da ima ljekarsku ordinaciju, prostoriju za medicinske intervencije i mini hematološku laboratoriju.

- Zbog povećanog broja registrovanih pacijenata ubuduće će ljekar ordinirati pet dana u sedmici, umjesto dosadašnja tri dana - kazala je Tešanovićeva.

Ambulantu su otvorili premijer Republike Srpske Željka Cvijanović i gradonačelnik Slobodan Gavranović.

- Registrovanih 1.700 pacijenata u ovoj ambulanti pokazuje opravdanost njene izgradnje. Kroz ovaj i slične projekte želimo da građanima učinimo dostupne kvalitetne medicinske usluge, bez obzira na to da li žive u gradu ili na selu - naglasila je Cvijanovićeva.

Gavranović je rekao da je predviđeno da mreža ambulanti ima 39 objekata.

- Nedostaje nam još pet da bismo ispunili taj cilj. Ove godine u Donjim Kolima planiramo da izgradimo sličan dvonamjenski objekat, u kojem će pored ambulante biti smještena i mjesna zajednica - precizirao je Gavranović.

Dodao je da je u posljednjih desetak godina, u opremanje i izgradnju 36 ambulanti uloženo je oko desetak miliona maraka.

- Grad je pored izdvojenog novca za ambulantu u Borkovićima obezbijedio zemljište, projektnu dokumentaciju i pokrio troškove pribavljanja građevinske i upotrebne dozvole - kazao je Gavranović.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić je podsjetio da je resorno ministarstvo izdvojilo 70 odsto novca za izgradnju ambulante, a ostatak Gradska uprava.

- Zaposleni u ambulanti će imati mogućnost da pružaju kvalitetniju zdravstvenu zaštitu pacijentima - naveo je Bogdanić.

Zamjenik predsjednika Savjeta MZ Borkovići Mirko Blagojević je rekao da će mještanima puno značiti to što će im ljekar biti dostupan pet dana u sedmici te što će imati laboratoriju.

- To će pogotovo dobro doći starijim mještanima. Ranije su zbog toga morali ići u Polikliniku, zbog čega su se izlagali dodatnom trošku - kazao je Blagojević.

Izgradnja

Kamen temeljac za izgradnju ambulante u Borkovićima položen je u oktobru 2014. godine, a izgradnja je završena u maju 2015. godine. Ambulanta u ovoj prigradskoj MZ bila je stara više od četiri decenije i neuslovna za pružanje usluga pacijentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana