Bolji uslovi za praktičnu nastavu

Tamara Bubnjević, Jelena Stojišić
Bolji uslovi za praktičnu nastavu

Pet srednjih stručnih škola dobiće 100.000 KM iz gradskog budžeta za opremanje kabineta praktične nastave s ciljem osposobljavanja učenika i stvaranja kvalitetnih uslova za obavljanje učeničke prakse.

Iz Gradske uprave kažu da je nakon javnog poziva donesena odluka o dodjeli podsticaja za nabavku opreme za opremanje kabineta.

- Novac će dobiti Medicinska škola, Elektrotehnička škola “Nikola Tesla”, Tehnološka, Politehnička i Poljoprivredna škola. U narednom periodu biće zaključen ugovor kojim se uređuju međusobna prava, obaveze i način isplate odobrenih sredstava - rekli su iz Gradske uprave.

Direktor Poljoprivredne škole Bojan Bakal smatra da novac nije pravedno raspoređen.

- Kad je poziv raspisan, obaviješteni smo da prednost imaju škole koje školuju deficitarna zanimanja, odnosno škole koje imaju potpisane ugovore za praktičnu nastavu. Škola je sa partnerima ušla u razgovore da dio oni ulože i sada je dio, koji je uložio grad, manji od očekivanog, te smo u problemu kada je riječ o dogovorima sa privrednim partnerima - rekao je Bakal za “Glas Srpske”.

Dodao je da je plan bio da opreme dio radionica za mesare i  pekare.

- U petak smo saznali da smo dobili samo četvrtinu sredstava koje smo planirali. Sada znamo da ćemo dobiti samo 10.000 KM, pa su se prioriteti promijenili - kazao je Bakal.

Direktor Tehnološke škole Dejan Čutura rekao je da će u njihovoj školi biti opremljen kabinet praktične nastave za smjer frizera.

- Škola će dobiti 22.000 KM podrške kako bismo obezbijedili opremu za praktičnu nastavu. Neophodne su nam frizerske stolice, lavabo za pranje kose, makaze, mašinice i ostale stvari kako bi se naši učenici što bolje pripremili za budući posao - kazao je Čutura.

Dodao je da im ovakav vid podrške puno znači, jer će učenici dobiti bolju praktičnu nastavu.

Direktorica Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” Irina Čavić rekla je da još zvanično nije obaviještena.

- Planiramo da ovaj novac uložimo u nove računare, mjerne instrumente, alat i slično - kazala je Čavićeva.

Direktor Medicinske škole Mirko Jović rekao je za “Glas Srpske” kako planiraju da nabave novu lutku za vježbe, specijalne ruke na kojima učenici vježbaju i sličnu opremu.

Raspodjela novca

Bojan Bakal istakao je da je raniji princip raspodjele sredstava bio pravedniji.

- Ranije smo drugačije dobijali novac. Na primjer, ako uspijemo od privrednih partnera dobiti 20.000 KM, automatski dobijate 20.000 KM i od grada. Na ovaj način smo bili motivisani da se potrudimo i izborimo za što veća sredstva, jer ćemo dobiti još toliko iz gradske kase - rekao je Bakal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana