Bolje snabdijevanje vodom sedam banjalučkih naselja

Vesna Popović
Bolje snabdijevanje vodom sedam banjalučkih naselja

Banjaluka - Mještani Tunjica, Šargovca, Trna, Jablana, Ramića, Glamočana i Kuljana trebalo bi u narednom periodu da osjete znatno poboljšanje snabdijevanja vodom.

Potvrdili su to u gradskom "Vodovodu" i dodali da je trenutno u fazi puštanja u rad rezervoara "Tunjice" jedan i dva, te njihovo prilagođavanje sistemu, zbog čega bi u tim naseljima danas i sutra moglo doći do poteškoća u vodosnabdijevanju.

Napomenuli su da ovaj dio vodovodne mreže pripada projektu "Sistem vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u Banjaluci", finansiranom kreditom KfW banke, koji se sastoji iz tri segmenta.

- Jedan od njih je i proširenje vodovodne mreže na Tunjicama, koje obuhvata izgradnju rezervoara jedan i dva s poveznim cjevovodom i sekundarnom mrežom. Ovaj dio projekta odnosi se na proširenje mreže na sjeverozapadni dio grada, na Tunjice i Šargovac, koji ranije nije bio pokriven vodovodnom mrežom - kazali su u "Vodovodu".

Istakli su da će puštanjem u rad ovog djela projekta vodu dobiti potrošači koji ranije nisu bili na gradskoj mreži.

- Doći će i do stabilizacije snabdijevanja sjevernog dijela grada, koji je u ljetnim mjesecima ostajao bez vode - naveli su u "Vodovodu" i dodali da će pored Tunjica poboljšanje osjetiti u Trnu, Jablanu, Ramićima, Glamočanima i Kuljanima.

Istakli su da su se prije izgradnje ovog sistema potrošači snabdijevali vodom putem javnih česmi, lokalnih pumpnih stanica ili iz lokalnih izvora vode.

Značajan problem u gradu predstavlja i nedostatak kanalizacione mreže. Za rješenje ovog problema u pojedinim djelovima grada ove godine iz gradske kase biće izdvojeno 350.000 KM. Najviše novca biće potrošeno na izgradnju oborinske kanalizacije u ulici Slobodana Jovanovića, 270.000 KM.

- Za oborinsku kanalizaciju u ulici Eugena Kumičića planirano je 50.000 KM, dok će za završetak kanalizacione mreže u Moravskoj i Prištinskoj ulici biti izdvojeno 30.000 KM - naveli su u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

Dodali su da je ove godine planirana izrada urbanističko-tehničke i projektne dokumentacije za kanalizaciju u ulicama Slobodana Jovanovića, Frana Supila, Vida Nježića, Dujke Komljenovića, Lovćenskoj, Prištinskoj, Moravskoj, Subotičkoj, Zmaj Ognjenog Vuka i Podgoričkoj, te za kolektor uz Kočićev potok, kao i  za projekat glavnog gradskog kolektora od Rebrovačkog mosta do uređaja za prečišćavanje u Delibašinom selu.

Kanalizacija

Pored vodovodne mreže, u sklopu "KfW" projekta izgrađeno je 21.698 kilometara kanalizacione mreže i 700 kućnih priključaka. Napravljeni su primarni kolektori i sekundarne mreže obalama Vrbasa od Karanovca do Novoselije i dionica glavnog gradskog kolektora od Psihijatrijske klinike do Rebrovačkog mosta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana