Bogojavljensko plivanje u Banjaluci: Ovogodišnji pobjednik Nikola Ćosić FOTO VIDEO

J. Sa.
Bogojavljensko plivanje u Banjaluci
Foto: G.S. | Bogojavljensko plivanje u Banjaluci

BANjALUKA – Tradicionalno bogojavljensko plivanje za Časni krst i uprkos snijega i hladnoće, održano je danas u najvećem gradu Srpske, a ovogodšnji pobjednik je Nikola Ćosić iz Banjaluke.

Ćosić je rekao da je ovo treći put da učestvuje, a ove godine je Bog dao da dopliva do krsta. 

- Časni krst prvenstveno posvećujem svojoj porodici i djevojci i svim dobrim ljudima koji se mole Bogu za simbol zdravlja, sreće i veselja - rekao je Ćosić. 

Dodao je da krst pisvećuje i Slobodanu Kesiću koji ide na operaciju vida u Rusiju.

- Ovo je simbol da će on progledati i biti zdrav kao mi svi - kazao je on. 

Kao prvi među najboljima, rekao je Ćosić, krst ću dati Slobodanu kao simbol da nije sam i da će ozdraviti. 

 

Slobodan Kesić, mladić koji je želio da pliva za Časni krst, ali koji je zbog slabovidosti bio spriječen, pronijeo je krst i zahvalio momcima koji su danas ušli u hladan Vrbas njemu u čast.

- Krst je simbol našeg jedinstva i, dok ga držim u rukama, želim svima da poželim sreću i zdravlje. Pozivam sviju na slogu i na mir - rekao je Kesić.

U hladnom Vrbasu ove godine je za Časni krst plivalo 33 učesnika, među kojima je bio i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

- Plivanje za Časni krst nije takmičenje. Naš zadatak je da nosimo krst kao simbol našeg stradanja borbe i Hristovog vaskrsenja - rekao je Stanivuković.

Dodao je da je velika čast, kao gradonačelnik najljepšeg grada Srpske, ponovo učestvovati u plivanju. 

Prethodno su episkop banjalučki Jefrem i vikarni episkop Sava osveštali i blagoslovili vodu, te spustili Časni krst u Vrbas.

Plivanje sa Časni krst je bilo organizovano i u Trnu gdje je pobijedio Milan Đurić.

 

Prethodno je njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom velikog praznika Bogojavljenja.

Liturgiji su, osim velikog broja vjernika, prisustvovali gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Nakon liturgije ulicama grada krenula je  Bogojavljenska litija ka Gradskom mostu, odnosno mostu Patre, gdje je obavljeno vodoosvećenje sa spuštanjem Časnog krsta u rijeku Vrbas i plivanje.

Naime, Bogojavljenje je praznik posvećen krštenju Isusa Hristosa u rijeci Jordan, kada se javio Bog u sva tri lica - Bog Otac, glas sa neba koji je rekao "Ovo je sin moj ljubljeni. Njega poslušajte", Bog Sin - Hristos koji se krštavao i Duh Sveti, u vidu goluba koji je sletio na Hristovo rame.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana