“BL bajk” na zimskoj pauzi

Aleksandra Todorović
“BL bajk” na zimskoj pauzi

Sistem automatskog iznajmljivanja bicikala u gradu “BL bajk” ovogodišnju sezonu završava sa 1.505 aktivnih korisnika, što je značajno povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

Kako su najavili iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve, danas je posljednji dan u ovoj godini kada će Banjalučani moći da koriste usluge “BL bajka”, nakon čega slijedi zimska pauza sve do proljeća, a to je uobičajena praksa u svim gradovima u kojima postoji ovakav sistem.

Usluga “BL bajk” u Banjaluci funkcioniše već tri godine.

- Sistem trenutno ima 40 bicikala na pet lokacija, u ulici Kralja Petra I Karađorđevića (preko puta zgrade Gradske uprave), kod vodenog parka “Akvana”, u ulici Majke Jugovića kod Studentskog centra “Nikola Tesla”, u parku “Mladen Stojanović” i u Obilićevu na raskrsnici ulice Cara Lazara i Istočnog tranzita - podsjetili su iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Sistem funkcioniše tako što korisnik prvo treba da se registruje, i to putem interneta, mobilne aplikacije, direktno na terminalu ili dolaskom u prostorije Odjeljenja za saobraćaj i puteve. Poslije registracije korisniku će biti omogućeno da iznajmi bicikl na način da izvrši svoju identifikaciju i unosi broj bicikla koji je na raspolaganju na terminalu, nakon čega sistem automatski otključava bicikl. Po završetku vožnje korisnik vraća bicikl na jedan od terminala i sistem automatski vrši obradu i naplatu u zavisnosti od vremena korišćenja bicikla.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve naglasili su da su cijene iznajmljivanja bicikala povoljne.

- Pola sata u toku dana je besplatno, a nakon toga svaki sljedeći započeti čas je 1,5 KM - kazali su u ovom odjeljenju.

Banjalučanin Stefan K. rekao je da “BL bajk” koristi otkako je ova usluga počela da funkcioniše.

- Izuzetno sam zadovoljan, a najčešće bicikle koristim kad je lijepo vrijeme i tako se vozim na posao - kazao je Stefan.

Termini

Iz Gradske uprave su rekli da Banjalučani usluge “BL bajka” najviše koriste za odlazak na posao i povratak kući.

- Najčešća upotreba bicikala tokom dana je ujutro od sedam do osam, te od 17 do 19 časova. To je potvrda onoga zbog čega je i uveden ovaj sistem, a to je svakodnevna upotreba bicikala za odlazak na posao, u školu i na fakultet, odnosno sve veća upotreba bicikala umjesto putničkih automobila - kažu u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana