Biraju izvođača za gradnju Zelenog mosta

Vesna Popović
Biraju izvođača za gradnju Zelenog mosta

Banjaluka - Tender za izbor firme koja će biti zadužena za izgradnju novog Zelenog mosta preko rijeke Vrbas biće raspisan iduće sedmice, a izvođač radova će imati rok od pet mjeseci da završi taj posao.

Na starom Zelenom mostu u junu prošle godine zabranjen je saobraćaj za vozila zbog trule konstrukcije, čime su bez direktne saobraćajne veze ostala naselja Kočićev vijenac i Obilićevo. Rješenje ovog problema je jedan od ovogodišnjih prioriteta gradskih vlasti.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je rekao da je urađena revizija projekta, čime su, kako je kazao, stečeni uslovi za početak njegove realizacije.

- Odsjek za javne nabavke će iduće sedmice raspisati tender za izbor izvođača radova. Jedan od uslova tendera biće da to bude kompanija koja ima iskustva u realizaciji ovakvih projekata i da može dokazati da je izgradila most u najmanjoj vrijednosti do dva miliona KM - kazao je Sandić.

Dodao je da je procijenjena vrijednost radova 2,3 miliona maraka, ali nije mogao precizirati kada će tačno početi izgradnja.

- Ne možemo uticati na postupak javne nabavke. Voljeli bismo da sve to što prije bude završeno i bez žalbi, da bismo ispunili planiranu dinamiku. Nadamo se da će radovi početi početkom juna - rekao je Sandić.

Dodao je da će, između ostalog, putem tendera tražiti da rok za izvođenje radova bude pet mjeseci.

- Znamo da je to prilično kratak rok, ali smatramo da je izvodljivo da u tom periodu ovaj projekat bude realizovan - naveo je Sandić.

Grad je trenutno u postupku emisije obveznica u iznosu od šest miliona maraka i tim novcem će biti finansirana realizacija pet kapitalnih projekta, a jedan od njih je i gradnja ovog mosta.

- Početak upisa i uplate obveznica je 11. april i ovaj proces traje osam dana - rekli su u Gradskoj upravi.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kočićev vijenac Darko Sabljić je kazao da bi novi most značio puno, ne samo mještanima ovog dijela naselja već cijelom gradu.

- Trenutno je presječena direktna veza između nas i Obilićeva i moramo dugo kružiti da bismo došli do tog naselja - kazao je Sabljić.

Naglasio je da zbog zatvaranja starog mosta dolazi do zagušenja saobraćaja.

- Stvaraju se velike saobraćajne gužve. Najveći špicevi i kilometarske kolona su ujutro, kada ljudi idu na posao i poslije podne, kada se vraćaju - rekao je Sabljić.

Dvije trake i vidikovac

Prema ranijim najavama dužina novog mosta biće 80, a širina 14 metara.

Imaće dvije saobraćajne trake, a predviđene su i obostrane pješačke i biciklističke trake, kao i vidikovac i moderna rasvjeta. Glavni nosivi stub projektovan je u obliku latiničnog slova "Z", s obzirom na naziv ovog mosta. Stari Zeleni most je sagrađen davne 1959. godine i imao po jednu saobraćajnu traku i pješačku stazu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana