Bez vode ostaje 4.000 kuća u Drakuliću?

Sanja Amidžić
Bez vode ostaje 4.000 kuća u Drakuliću?

Banjaluka - Klizište u ulici Mlađe Ćusića u mjesnoj zajednici Drakulić prijeti da uništi glavnu vodovodnu cijev u ovom naselju, zbog čega bi oko 4.000 domaćinstava moglo ostati bez vode.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ilija Đukić rekao je da će do kraja ove sedmice ponovo uputiti zahtjev gradskim vlastima za hitnu sanaciju ovog klizišta, koje pored vodovoda, ugrožava i glavnu saobraćajnicu.

- Zemljište koje svakodnevno klizi već nekoliko mjeseci odnijelo je dio puta kojim saobraća autobus, zbog čega mještani ovog dijela Drakulića strahuju da ostanu i bez putne komunikacije - kazao je Đukić.

On je dodao da već šest mjeseci od gradskih vlasti dobijaju obećanje da će klizište biti sanirano, ali na terenu još ništa konkretno nije urađeno.

- U obilazak terena nedavno su dolazili predstavnici Gradske uprave i nadležna inspekcija, ali sve je ostalo na obećanju da će klizište biti sanirano nakon izrade projektne dokumentacije - objasnio je Đukić.

Mještani ovog dijela Drakulića svakim danom strahuju da će zbog klizanja tla doći do pucanja vodovodne cijevi, čime bi pola naselja ostalo bez vode za piće.

- Cijev se pojavila iz zemlje i počela se kriviti. Kako tlo klizi, tako i infrastruktura ide sa njom. Plašimo se da ostanemo i bez puta, jer je skliznuo i dio saobraćajne trake - kazala je mještanka Dragica Savić.

Ona je dodala da se zemljište počelo odranjati još u septembru prošle godine i da niko ništa nije preduzeo da  to bude zaustavljeno.

Iz Gradske uprave su rekli da će sanacija ovog klizišta biti finansirana novcem koji je UNDP izdvojio za pomoć u sanaciji posljedica prošlogodišnjih poplava.

- Ova organizacija zadužena je za izbor izvođača radova, kao i za termin početka radova - objasnili su u Gradskoj upravi. U Gradskoj upravi nisu precizirali kolika je procijenjena vrijednost projekta za sanaciju ovog klizišta.

Sanacija

Prema Programu zajedničke komunalne potrošnje, gradske vlasti su za sanaciju klizišta u 2015. planirale 600.000 KM.

- Prioritetna klizišta za sanaciju su u ulicama Braće Miletić, Vojvode Uroša Drenovića, Bilećka, Karađorđeva na broju 475, Franca Šuberta na broju 39, Ponirska na broju 26 i ulica Karanovića - navedeno je u programu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana