Bez subvencija nema jeftinijih karata

Jasmina Salopek
Bez subvencija nema jeftinijih karata

BANjALUKA - Gradski prevoznici najavili su da od septembra neće izdavati mjesečne karte po povlaštenim cijenama, jer Skupština grada nije podržala prijedlog odluke o subvencijama u javnom gradskom i prigradskom prevozu, a osim toga po tom osnovu grad ima neizmirena dugovanja prema ovim preduzećima iz prethodnog perioda.

Riječ je o kartama za penzionere, višečlane porodice, studente, srednjoškolce i druge unaprijed utvrđene kategorije stanovništva.

Predstavnik Udruženja prevoznika za gradski i prigradski prevoz Dejan Mijić rekao je za “Glas Srpske” da prevoznici uvijek, ni krivi ni dužni, budu uvučeni u nešto što nema veze sa njihovim poslovanjem.

- Za uslugu koju smo izvršili ispostavimo fakturu. U ovom slučaju Gradska uprava i skupština su sa nama dogovorili da besplatno ili sa popustom prevozimo penzionere, a oni su preuzeli obavezu plaćanja za njih - rekao je Mijić. Međutim, ako ne ispune svoje obaveze, prevoznici će biti prinuđeni da karte naplaćuju po punoj cijeni.

- Dobili smo informaciju da će popusti za penzionere i porodice sa četvoro i više djece biti ukinuti.  Mi samo želimo da naplatimo fakture za ispostavljenu uslugu, koje smo uredno dostavili Gradskoj upravi i za koje smo platili PDV prema državi - pojasnio je Mijić.

Dodaje da će od septembra karte biti naplaćivane prema važećem ugovoru i cjenovniku koji je donijela gradska Skupština.

- To znači da penzioneri sa niskim penzijama više neće imati besplatne karte. Ostali koji su imali popust oko 30 odsto sada će plaćati punu cijenu, što važi i za višečlane porodice - kazao je Mijić.

Gradonačelnik Draško Stanivuković istakao je juče da na sjednici Skupštine grada, koja je prekinuta prošle sedmice, nisu usvojene najbitnije tačke dnevnog reda, među kojima su i subvencije za prevoz.

- Na taj način skupštinska većina uskratila je penzionerima sa najnižom penzijom da se voze besplatno. To je neprihvatljivo i odstupanje od politike koju smo zacrtali prije tri godine - rekao je Stanivuković.

Pojasnio je da grad ima obezbijeđen novac za subvencije prevoznicima, ali da skupštinska većina odbijanjem ove odluke pokazuje da ne želi da grad ide naprijed.

Šef kluba odbornika SNSD-a Dragoslav Topić rekao je da su SNSD i njegovi koalicioni partneri spremni da podrže subvencije za penzionere, porodice poginulih boraca, studente i višečlane porodice, ali da im se dostavi tačan broj korisnika povlaštenih karata.

- Da li je grad izmirio sve obaveze prema prevoznicima po odluci koju smo usvojili još ranije? - upitao je Topić, te naglasio da SNSD nema nikakav problem da podrži subvencije.

Nakon jučerašnjeg prepucavanja u vezi sa subvencijama za prevoz i odgađanja nastavka sjednice Skupštine zbog nedostatka kvoruma, Stanivuković je održao sastanak sa šefovima klubova odbornika na kojem je odlučeno da zasjedanje gradskog parlamenta bude nastavljeno danas.

Parking

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da bi odluka o tome da li u gradu ostaje besplatan parking trebalo da bude donesena danas u nastavku sjednice Skupštine grada. On je istakao da je za to da parking ostane besplatan, ali da ostaje pitanje da li je SNSD spreman da smanji akcize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana