Bez rebalansa budžeta nema novca za hranu u vrtićima

 Jana Kezić
Bez rebalansa budžeta nema novca za hranu u vrtićima

BANjALUKA - Mališani u javnim vrtićima na području grada mogli bi ostati bez hrane ako do kraja godine ne bude usvojen rebalans gradskog budžeta za 2022. godinu.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” gradski menadžer Bojan Kresojević te dodao da bez usvajanja ovog važnog dokumenta neće biti moguća isplata troškova dobavljaču za nabavku hrane.

- Dobavljač  zna da li je i koliko spreman da isporučuje namirnice bez plaćanja. U gradskoj kasi definitivno nema dovoljno novca bez usvajanja rebalansa budžeta i nadam se da će ga Skupština grada usvojiti na narednoj sjednici, koja bi trebalo da bude održana krajem decembra - rekao je Kresojević te dodao da je dobavljač firma “Novoteks” iz Banjaluke.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Petar Jokanović kazao je za “Glas Srpske” da je još u aprilu ove godine nastao problem sa dostavljanjem namirnica gradskim vrtićima.

- Ovaj problem uzrokovan je rastom cijena hrane pa je dobavljač, sa kojim je potpisan ugovor, tražio da cijene budu korigovane. To je tada riješeno i sve je prolongirano do potpisivanja sljedećeg ugovora - rekao je Jokanović.

Kako je naglasio, nakon toga nije bilo više problema sa nabavkom hrane i ostalih sredstava za rad ove ustanove.

- Na narednoj sjednici Skupštine trebalo bi da bude usvojen rebalans budžeta za ovu godinu, a nakon toga ne bi trebalo da bude problema - rekao je Jokanović.

Odbornik Pokreta “Banjaluka zove” Saša Lazić kazao je da je za sutra zakazana sjednica kolegijuma Skupštine grada, na kojoj bi trebalo da bude raspravljano o rebalansu budžeta.

- Što se tiče javnih i privatnih vrtića već šest godina borim se za veće učešće grada u sufinansiranju boravka djece u privatnim vrtićima. Smatram da se moraju izjednačiti uslovi i cijene javnih i privatnih vrtića - kazao je Lazić. Dodao je da grad trenutno boravak djece u javnim vrtićima sufinansira sa po 250 KM, a u privatnim vrtićima sa po 60 KM.

- Predlagao sam da se subvencije povećaju u korist privatnih vrtića - rekao je Lazić, dodajući da su roditelji primorani da djecu upisuju u privatne vrtiće, jer u javnim nema mjesta.

Cijene

Gradski menadžer Bojan Kresojević i direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Petar Jokanović kazali su da u ovom trenutku neće doći do poskupljenja usluga javnih vrtića.

- Cijene su godinama iste, a za jedno dijete to je iznos od 165 KM - rekao je Jokanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana