Besplatni udžbenici djeci iz hraniteljskih porodica

Aleksandar Stojanović
Besplatni udžbenici djeci iz hraniteljskih porodica

Banjaluka - Besplatne udžbenike, pored višečlanih i romskih porodica, od predstojeće školske godine dobiće i djeca iz hraniteljskih porodica, a Gradska uprava, pored sredstava za udžbenike, obezbijedila je i jednokratnu pomoć za nabavku školskog pribora.

Prema pravilniku koji je donesen ovih dana za osnovce iz pomenutih kategorija predviđeno je po 150 KM, za učenike srednjih škola 170, dok će studenti dobiti po 200 KM.

Zahtjeve za ostvarivanje ove pomoći, uz određenu dokumentaciju, potrebno je podnijeti do 15. septembra za učenike, a za studente do 15. novembra.

- Ovo je simboličan znak podrške za te ljude koji obavljaju izuzetno humanu misiju, odnosno daju svoj doprinos da mališani bez roditeljskog staranja odrastaju u zdravim i srećnim porodicama - istakli su iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku.

Kada je riječ o besplatnim udžbenicima iz porodica sa četvoro i više djece i Udruženja Roma “Veseli brijeg”, sve procedure za ovu aktivnost privode se kraju i do početka školske godine udžbenici će biti podijeljeni.

Ukupno 81 osnovac iz 51 višečlane porodice i 20 učenika iz romskih porodica dobiće besplatne udžbenike i školski pribor, dok će grad kroz jednokratnu novčanu pomoć podržati obrazovanje.

Iz resornog odjeljenja su naglasili da od 2010. godine, pred početak škole, grad pruža podršku udruženjima “4+” i “Veseli brijeg” i za njihove članove obezbijedi besplatne komplete knjiga.

- Ova pomoć je samo jedna od mjera socijalne politike koju sprovodi Gradska uprava. Sa udruženjima, posebno “4+”, organizujemo brojne zajedničke aktivnosti, a obezbijeđene su im i nove poslovne prostorije. Takođe, djeci iz ovih porodica plaćen je boravak u vrtićima, a tokom školovanja dobijaju stipendiju, bez obzira na materijalni status porodice. Uz to, finansiramo i dio tekućih troškova i određenih programskih aktivnosti Udruženja “4+” - kazali su iz odjeljenja.

Novo grijanje

Gradonačelnik Igor Radojičić obišao je juče Osnovnu školu “Stanko Rakita” u Debeljacima, gdje se uvjerio da će uslovi za nastavu u narednoj školskoj godini biti mnogo bolji.

- Ugradnjom centralnog grijanja biće tople učionice tokom zimskih mjeseci. Sve činimo da đaci i nastavnici imaju mnogo bolje uslove za rad i boravak u školi - kazao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana