Besplatni rodni listovi za 4.041 đaka

Nevena Bunić
Besplatni rodni listovi za 4.041 đaka

Banjaluka - Učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola i ove godine dobiće besplatne izvode iz matičnih knjiga rođenih, koji su im potrebni prilikom upisa u škole, odnosno na fakultete, a školama je ostavljen rok do 15. marta za dostavljanje spiskova učenika.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture, u gradskim osnovnim školama ima 1.694, a u srednjim 2.347 maturanata, tako da će biti izdat 4.041 rodni list.

- Ovu aktivnost sprovodimo u koordinaciji sa Odjeljenjem za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport. Poziv se odnosi na učenike koji su rođeni u Banjaluci, kao i na one koji ne posjeduju izvode iz matičnih knjiga rođenih izdate od juna 2010. godine na trajnim obrascima. Uputili smo dopis osnovnim i srednjim školama i dali im rok do 15. marta da dostave spiskove učenika završnih razreda na osnovu kojih će matičari izraditi rodne listove - rekla je vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za opštu upravu Sanja Pavlović.

Kako je pojasnila, na spiskove učenika završnih razreda, pored imena i prezimena učenika, potrebno je navesti datum rođenja i očevo ime te broj telefona i ime razrednog starješine, koji će preuzeti gotove rodne listove.

Po dobijanju navedenih spiskova, Odjeljenje za opštu upravu Gradske uprave izradiće izvode iz matičnih knjiga, nakon čega će svakoj školi besplatno dostaviti rodne listove učenika.
- Učenici neće morati dolaziti u Prijemnu kancelariju Gradske uprave nego će rodni list dobiti u svojoj školi. Na taj način omogućavamo našim građanima efikasnije ostvarivanje njihovih prava, kao i izbjegavanje gužve u prostorijama Gradske uprave - naglasila je Pavlovićeva.

Inače, u ovoj akciji, koju Odjeljenje za opštu upravu sprovodi od 2007. godine, izdato je više od 33.350 izvoda iz matičnih knjiga.

Direktor Osnovne škole "Zmaj Jova Jovanović" Dijana Bogdanović pohvalila je ovaj potez Gradske uprave.

- Besplatne rodne listove za maturante izdaju već deceniju i mogu reći da svima olakšavaju posao, prvenstveno roditeljima u učenicima koji na ovaj način izbjegavaju gužve na šalterima i bespotrebne troškove. Već smo počeli da izrađujemo spiskove đaka - kazala je Bogdanović.

Učenici

I učenici u Osnovnoj školi "Zmaj Jova Jovanović" su zadovoljni što neće imati dodatnog posla prilikom upisa u srednje škole.

- Zahvalni smo i školi i Gradskoj upravi što organizuju ovu akciju, jer nam samo podijele rodne listove u odjeljenju. Ne čekamo na njega i ne plaćamo ga, a treba nam za upis u srednju školu - rekla je učenica devetog razreda Nađa Čaušević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana