Besplatne radionice u Domu omladine: Učenici otkrivaju tajne programiranja

Katarina Šaponja
Besplatne radionice u Domu omladine: Učenici otkrivaju tajne programiranja

Učenici osnovnih i srednjih škola u Banjaluci imaće priliku da besplatno prisustvuju radionicama programskih jezika u Domu omladine od 19. oktobra i tako na zanimljiv način usvoje nova znanja.

Radionice na kojima će đaci imati priliku da uče o programskim jezicima, ukoliko im je IT sfera interesovanja, organizuje Institut za razvoj mladih i zajednice “Perpetuum mobile”.

Portparol i projekt-koordinator u ovom institutu Sonja Milinčić istakla je da je ideja za radionice došla spontano. 

- Tokom priprema za besplatnu instruktivnu nastavu, komunicirajući sa studentima, koji su ujedno i gradski stipendisti, jedan od njih je iskazao interesovanje da svoje znanje u oblasti programskih jezika podijeli sa sugrađanima - pojasnila je Milinčićeva.

Prema njenim riječima, nadaju se da će ove radionice pomoći učenicima prilikom budućeg obrazovanja, posla i slično.

- U ovom trenutku ne znamo šta da očekujemo, isto kao i sa besplatnom instruktivnom nastavom, gdje smo krenuli od nule u jedan proces, a danas je to prepoznat program koji pomaže mnogobrojnim banjalučkim učenicima - kazala je Milinčićeva.

Dodaje da će radionice biti održavane petkom uveče.

- Kada su polaznici u pitanju, potrebno je da svaki učenik ima svoj laptop, jer u Domu omladine nemamo taj tehnički dio. Neophodna je i naravno želja i volja za učenjem, a đaci mogu očekivati nova znanja i poznanstva - rekla je Milinčićeva.

Kada je u pitanju instruktivna nastava, ističe Milinčićeva, bilo je mnogo pitanja roditelja tokom septembra o nastavku, što im je, kako kaže, sjajan pokazatelj koliko je koristan program i koliko pomaže učenicima.

- S obzirom na to da počinjemo tek ove sedmice, trebalo bi sve teći po planu. U ovom polugodištu od predmeta imamo matematiku, engleski jezik i fiziku. Telefon za prijavljivanje na ove časove zvoni po cijeli dan, tako da nastavljamo u istom duhu kao i do sada - rekla je Milinčićeva. 

Za sve dodatne informacije i prijave zainteresovani se mogu obratiti na broj telefona: 065/276-711.

INSTRUKTIVNA NASTAVA

Instruktivnu nastavu “Perpetuum mobile” realizuje od 2021. godine, a osmišljena je tako što studenti koji žele da pomognu đacima da savladaju gradivo jednom sedmično održe čas iz predmeta za koji bude pokazana potreba.

- Besplatna instruktivna nastava se održava za đake osnovnih i srednjih banjalučkih škola i na ovaj način kontinuirano pomažemo učenicima da poboljšaju ocjene i zavole učenje - pojasnila je Sonja Milinčić i dodala da, sudeći po povratnim informacijama koje dobijaju od roditelja, ovi časovi su veoma značajni za učenike, jer pored znanja stiču i nove prijatelje. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana