Beskućnike ne prepuštaju sudbini

Jana Kezić
Beskućnike ne prepuštaju sudbini

BANjALUKA - Prihvatna jedinica za smještaj socijalno ugroženih lica Gerontološkog centra na Paprikovcu siguran je krov nad glavom za mnoge koji nemaju kuću ili porodicu, bar privremeno. Tu uz obrok, krevet, kupanje i šišanje dobiju i ono što im je najpotrebnije, pažnju i toplu ljudsku riječ. Tu ih ne prepuste sudbini.

Direktor ove ustanove Vinko Lolić za “Glas Srpske” rekao je da je Prihvatna jedinica za beskućnike na raspolaganju ljudima koje život nije mazio u svakom trenutku te naglasio da je ona ljeti popunjena.

Podsjetio je da je ugovor između Gerontološkog centra i Centra za socijalni rad potpisan 2005. godine i da predstavlja spas za ljude koji su prepušteni sami sebi.

- Situacija je nažalost takva da mnogi nemaju krov nad glavom i ne mogu da se brinu o sebi, a sve je mnogo gore kada su temperature veoma visoke ili kada su teške vremenske prilike u bilo koje godišnje doba pa je tako kod nas trenutno smješteno šest korisnika - kazao je Lolić.

Objasnio je da je tim ljudima pružena s­va potrebna njega te za njih osoblje uradi sve što je potrebno kako bi dobili trenutke života dostojne čovjeku.

- Kapacitet Prihvatne jedinice limitiran je za 11 korisnika, ali ako tu ne bude mjesta ljude smjestimo u ostale kapacitete Gerontološkog centra. Zaista se trudimo da prihvatimo svakoga i da se o svima postaramo - rekao je Lolić.

Objasnio je da prihvataju ljude dobi od 50 godina i starije, ali nerijetko naprave i izuzetak. Istakao je da mlađim osobama pruže svu potrebnu pomoć, a onda ih dalje prosljeđuju nadležnim institucijama koje nastavljaju da se o njima brinu na adekvatan način.

Lolić naglašava da korisnici nisu samo iz Banjaluke.

- Osim naših sugrađana imamo beskućnike i iz drugih gradova pa i država. Imali smo i ljude iz Hrvatske i Srbije koji su bili u skitnji ovdje pa smo im pružili smještaj, a sve u saradnji sa Centrom za socijalni rad - rekao je Lolić.

Predsjednik udruženja “Mozaik prijateljstva” Miroslav Subašić naglašava da beskućnici često utočište traže i kod njih. Ipak dodaje da se kod njih mogu samo okrijepiti i okupati te da ne mogu tu prespavati, jer nemaju osnova za takvo nešto.

- Kada bi postojala mogućnost da ovdje spavaju, bilo bi ih mnogo. Što je god teža situacija u društvu, njih ima više - rekao je Subašić.

 Dodao je da među njima ima i mlađih ljudi.

- Mlad čovjek hoće malo brže da zaradi novac i upada u situacije koje nisu dobre pa završi na ulici. Nedavno je pomoć tražila osoba koja je 1991. godište - kazao je Subašić.

Cijene

Vinko Lolić kaže da imaju i liste čekanja za smještaj u Gerontološki centar.

- Sve je poskupjelo pa smo bili primorani malo podići cijene usluga. Naši korisnici imaju sve pogodnosti. Cijena za one koji su 24 sata pod stručnim nadzorom  je 1.040 KM, a za one koji su fizički malo samostalniji 950 KM - rekao je Lolić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana