Berbom kukuruza slave vijek postojanja: Poljoprivredna škola njegovanjem tradicije obilježava rođendan

Jana Kezić
Berbom kukuruza slave vijek postojanja: Poljoprivredna škola njegovanjem tradicije obilježava rođendan

BANjALUKA - Poljoprivredna škola Banjaluka posebna je po mnogo čemu, a ono čime se naročito ponose njeni učenici i profesori jeste višedecenijska tradicija. Iznjedrila je mnoge uspješne generacije i to čini već čitav vijek.

Direktor ove obrazovne ustanove Bojan Bakal rekao je za “Glas Srpske” da je u školi sve u znaku velikog jubileja.

- Svečanom akademijom u Banskom dvoru, početkom novembra obilježićemo 100 godina postojanja škole. Povodom značajnog jubileja upriličićemo i razna takmičenja, koja će biti održana narednog mjeseca - istakao je Bakal.

Dodao je da će organizovati nadmetanje u tradicionalnoj berbi kukuruza te da će biti pozvani đaci poljoprivrednih škola u Srpskoj, kao i učenici iz Srbije i Slovenije.

- Učenici će ručnim načinom branja kukuruza, kroz druženje i zabavu, ujedno njegovati tradiciju - naglasio je Bakal.

U čast 100. rođendana škole biće upriličene izložbe, zanimljiva predavanja, kao i takmičenje u kalemljenju.

Prema Bakalovim riječima, od naredne školske godine planiraju da uvedu dva nova zanimanja, fitosanitarni tehničar i tehničar nutricionista. Osim toga nastojaće da promijene nazive pojedinih smjerova, sa željom da ih prilagode današnjem vremenu.

Bakal je kazao da će još više raditi na promociji zanimanja i škole.

- Proizvodnja hrane je nešto bez čega ne možemo i to je jedna od strateških grana u Srpskoj. Suština je da imamo što zdraviju hranu i što kvalitetniji proizvod te da đake naučimo da razmišljaju u tom pravcu - kazao je Bakal.

Prema upisnoj politici, kako kaže, djeca nisu svjesna važnosti kvalitetne hrane.

- Za određena zanimanja trebalo bi da bude ogromno interesovanje učenika, a mi imamo odjeljenja na granici opstanka sa po 16 ili 17 đaka - kazao je on.

Tome svjedoči i podatak da se u ovoj školskoj godini upisalo svega 110 učenika, i to tri zanimanja četvrtog stepena, odnosno veterinarski i prehrambeni tehničar te agrotehničar.

- Za zanate mesar i pekar smo formirali mala odjeljenja od po 12 učenika, a za šta smo dobili saglasnost Ministarstva, jer je riječ o deficitarnim zanimanjima - kazao je Bakal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana