Banjaluka: Znaci sakriveni u krošnjama drveća

Danijela Stokanić
Banjaluka: Znaci sakriveni u krošnjama drveća

Banjaluka - Iako moraju biti lako uočljivi i danju i noću, saobraćajni znaci su na pojedinim lokacijama u gradu djelimično ili čak potpuno zaklonjeni granama, što ugrožava bezbjednost svih učesnika u saobraćaju.

Vozači tvrde da je na pojedinim mjestima semafore i saobraćajne znakove nemoguće vidjeti kroz granje i rastinje, između ostalog, na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića, nedaleko od OŠ "Branko Radičević", koja se nalazi u podnožju naselja Starčevica.

Prema riječima člana Savjeta roditelja u OŠ "Branko Radičević" Milana Milakovića, uprkos tome što su na pomenutom potezu nedavno postavljeni saobraćajni znakovi sa boljim i vidljivijim upozorenjima, od krošnji drveća oni se ne vide.

- Ti znakovi se od grana faktički ne vide iz automobila. Zbog toga se skoro svakodnevno od deset vozila samo jedno zaustavi pred pješačkim prelazom. Vjerujem da se veliki broj vozača ne zaustavi zbog slabe uočljivosti saobraćajnog znaka - rekao je Milaković.

On je ovim povodom, kao član Savjeta roditelja u pomenutoj školi, učestvovao u diskusijama o bezbjednosti djece u saobraćaju, sa temom da saobraćajni znakovi moraju biti nedvosmisleno uočljivi sa veće udaljenosti.

Ovih dana mnogi građani, ali i vozači, platili su kaznu i tvrde da propisi za ponašanje učesnika u saobraćaju nisu dovoljno vidljivi.

- Saobraćajni znakovi se ne vide. Imamo ljude koji dolaze sa strane i koji ne znaju gdje stoji koji znak, a ne mogu ni da ga uoče, jer se ne vidi od grana i lišća - kažu građani.

Oni ističu da je ovo gorući problem i kod Ekonomskog fakulteta, gdje se uopšte od krošnji drveća ne vidi semafor.

Predsjednik Udruženja za bezbjednost saobraćaja RS Milenko Jaćimović ističe da je ovaj problem u gradu najizraženiji u glavnoj ulici od Narodnog pozorišta RS do Bulevara, te da je prisutan i u drugim dijelovima grada.

- Problem predstavljaju stabla koja su došla do te visine da zaklanjaju i saobraćajne znakove i semafore. Trajno rješenje bi bilo da se posijeku ta stabla, međutim, to bi bio zločin - rekao je Jaćimović.

Dodao je da je trenutno jedino pravo rješenje redovno orezivanje tih stabala.

Stabla uz saobraćajnice po nalogu Gradske uprave održava i orezuje preduzeće "Tamaris". U ovom preduzeću ističu da su od Gradske uprave dobili nalog i sa orezivanjem stabala uz saobraćajnice počinju danas od užeg centra grada prema periferiji.

- Posljednji put stabla uz saobraćajnice su orezivana u maju ove godine - istakli su u ovom preduzeću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana