Banjaluka: Za učenike neće biti zime

Danijela Stokanić
Banjaluka: Za učenike neće biti zime

Banjaluka - Područne škole koje imaju individualno grijanje privode kraju nabavku ogreva za predstojeću zimsku sezonu, tako da će đaci na vrijeme imati tople učionice. Za ove namjene Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske izdvojilo je oko 815.000 KM.

Prema riječima direktora Osnovne škole "Petar Kočić" u Kolima Dubravke Bosančić, za nabavku drva i uglja za tri škole na Manjači, koja se privodi kraju, biće utrošeno oko 30.000 maraka.

- S obzirom na to da se radi o Manjači, gdje su temperature uvijek niže nego u gradu, nabavku ogreva smo počeli još početkom septembra. Pored toga, ostalo nam je drva od prošle godine, tako da u slučaju zahlađenja imamo čime da zagrijemo učionice - rekla je Bosančićeva.

Direktor OŠ "Mladen Stojanović" u Bronzanom Majdanu Nenad Mihajlović ističe da je tender za nabavku uglja zatvoren te da će ovaj energent stići do 15. oktobra.

- U slučaju da zahladi prije početka zimske sezone, dobavljač će nam dostaviti ugalj. Razlog zbog kojeg ugalj još nije dostavljen je to što se suši, mrvi i propada. Za grijnu sezonu potrebno nam je oko 100 tona uglja - rekao je Mihajlović.

Dodao je da pored centralne škole, koja kao energent koristi ugalj, imaju još tri područne škole koje se griju na drva. Za njih je u sezoni potrebno oko 30 metara kubnih drva.

U OŠ "Milutin Bojić" u Potkozarju ističu da je u toku zamjena peći u ovoj centralnoj školi, te da još nije nabavljen ogrev.

- U područnim školama u Mišinom Hanu i Verićima ogrev za prvo polugodište je nabavljen - rekla je direktor ove škole Božana Kunjadić i dodala da je za ova tri objekta u toku grijne sezone za nabavku ogreva potrebno oko 30.000 maraka.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da je, kad je u pitanju nabavka drva, uglja i drugih energenata pomoću kojih se griju, za škole koje su bliže centru grada izdvojeno 450.000 maraka, a za područne 364.600 KM.

- Od 26 škola, njih osam je priključeno na gradsku toplanu, a ostatak ima sopstveno centralno grijanje, izuzev 22 područne škole koje se griju pomoću peći na čvrsto gorivo - naglasili su u ministarstvu.

Vlada RS

Vlada Republike Srpske odobrila je 380.000 maraka za sanacione radove u osnovnim školama širom RS. Iz Razvojnog programa u periodu od 2007. do 2014. godine u institucije osnovnog obrazovanja uloženo je 38,2 miliona KM, a u institucije srednjeg obrazovanja 8,4 miliona KM. U osnovne škole na području Banjaluke iz Razvojnog programa RS uloženo je oko dva miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana